Pemilihan Semula MIC Bermula April Ini

Kuala Lumpur – Pemilihan semula MIC yang dijadual bermula April hingga Jun seperti diarahkan Pendaftar Pertubuhan (ROS) tetap diteruskan biarpun beberapa isu berkaitan kemelut parti itu kini dirujuk ke mahkamah.

 

Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri Dr S Subramaniam, berkata tindakan seorang pemimpin MIC mengemukakan permohonan kebenaran semakan kehakiman terhadap Ketua Pengarah ROS sebelum ini tidak akan menjejaskan perjalanan pemilihan semula itu.

 

“Proses itu (semakan kehakiman) mungkin akan berpanjangan…mungkin akan sampai sehingga ke Mahkamah Persekutuan. Kita akan teruskan pemilihan biarpun proses mahkamah ini sedang berjalan,” katanya.

 

Apa yang utama bagi Subramaniam adalah krisis melanda parti terbesar India itu yang sudah berlarutan lebih tiga bulan perlu diselesaikan segera dan kaedah terbaik adalah menyegerakan pemilihan semula.

 

“Kita tetap akan teruskan,” katanya.

 

Akhir Febuari lalu Presiden MIC Datuk Seri G. Palanivel bersetuju untuk memanggil mesyuarat segera Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) 2009 bagi penubuhan sebuah Jawatankuasa Pemilihan Bebas dalam kalangan parti itu.

 

Bagaimanapun sehingga kini tiada tanda-tanda atau bayangan bila ini akan berlaku.

 

Setiausaha Agung MIC Datuk S. Sothinathan berkata beliau masih menunggu arahan Palanivel untuk mengadakan mesyuarat tersebut.

 

Pada 18 Februari lalu, Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dalam satu kenyataan berkata Palanivel akan memanggil mesyuarat segera CWC 2009 untuk penubuhan sebuah Jawatankuasa Pemilihan Bebas dalam kalangan parti itu.

 

Beliau berkata perkara itu dicapai dalam mesyuarat peringkat tinggi BN yang dihadiri Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Pengerusi BN Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama-sama Palanivel dan Subramaniam dan beliau sendiri.

 

Tengku Adnan juga berkata perjumpaan itu mencapai keputusan untuk pemilihan semula MIC diadakan dan antara keputusan perjumpaan itu adalah untuk mengguna pakai senarai anggota CWC MIC tahun 2009 seperti yang diputuskan oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS).

 

Pada hari yang sama Palanivel berkata beliau akan mengarahkan Sothinathan untuk mengadakan mesyuarat segera CWC 2009, mungkin selepas Tahun Baharu Cina.

 

Tanpa mendedahkan tarikh sebenar, katanya beliau juga akan menghantar surat kepada Tengku Adnan untuk memaklumkan perkara itu.

 

Pada 9 Feb lepas, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata MIC perlu mengadakan pemilihan semula semua jawatan antara April dan Julai tahun ini bagi mengelak parti itu dibatalkan pendaftarannya.

 

Kemelut MIC timbul setelah ROS membatalkan pemilihan tiga jawatan naib presiden dan 23 jawatan CWC, yang diadakan di Melaka pada November 2013, susulan aduan berlaku penyelewengan dan dalam surat bertarikh 5 Dis 2014, ROS mengarahkan MIC supaya mengadakan pemilihan semula bagi jawatan berkenaan dalam tempoh 90 hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.