Malaysia Antara 15 Negara Harga Bahan Api Terendah

KUALA LUMPUR – Kenaikan harga runcit petrol pada bulan ini tidak sepatutnya dijadikan alasan oleh peniaga untuk menaikkan harga barangan.

 

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainudin menasihatkan para peniaga agar tidak menaikkan harga barangan dengan sesuka hati.

 

“Kementerian mempunyai Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 yang akan mengawal harga barang secara terperinci bagi kes-kes kenaikan harga yang tidak terkawal atau secara sewenang-wenangnya.

 

“Perlu ambil maklum juga, kita masih lagi menikmati harga bahan api terendah di Asia Tenggara kecuali Brunei dan tergolong dalam 15 negara yang menjual bahan api termurah dalam kalangan 180 negara di dunia,” katanya dalam teks ucapan sempena majlis makan malam sambutan Tahun Baharu Cina bersama masyarakat Cina kurang berkemampuan sekitar ibu kota, di sini hari ini.

 

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Jamil Salleh.

 

Sementara itu majlis makan malam anjuran pasaraya Giant menyaksikan seramai 1,000 masyarakat Cina daripada golongan kurang berkemampuan menerima sumbangan.

 

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Pierre Oliver Deplank berkata, golongan kurang berkemampuan tersebut diraikan pada majlis makan malam itu bagi memberi peluang kepada mereka untuk turut sama merasai kemeriahan sambutan perayaan Tahun Baharu Cina. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.