Siaran TV Di Jepun Menampilkan Pelawak Blackface Cetus Kemarahan

Siaran telivisyen di Jepun dituduh tidak sensitif kepada budaya dan perkauman selepas pelawak tv mewarnai mukanya hitam untuk meniru Eddie Murphy, seorang pelakon hitam dari Amerika Syarikat.

Siaran yang disiarkan pada Malam Tahun Baru menampilkan komedi terkenal Hamada. Dalam pertunjukan komedi pendek, dengan wajah hitam Hamada bertindak seperti tempat kejadian Cop Beverly Hills.

Tindakan itu dikritik kerana menggunakan alat solek untuk menghina orang kulit hitam – amalan yang dikenali sebagai ‘blackface’ – dianggap menyinggung.

Sejak beberapa hari kebelakangan ini protes semakin bertambah. Salah satunya disuarakan oleh Baye McNeil, seorang penulis dan kolumnis kelahiran AS yang tinggal di Jepun selama 13 tahun yang lalu.

Beliau berkata beliau menyukai Jepun dan mahu menyerlahkan amalan ‘blackface’ sebagai sesuatu yang rasis.

Malah, dia mempunyai “senario yang menakutkan” yang mungkin berlaku dalam upacara perasmian Sukan Olimpik Tokyo 2020 apabila “Jepun menaruh band hitam Blackface untuk memberi penghormatan kepada atlet hitam”.

“Itu bencana! Jadi saya memohon #stopblackfaceJapan sekarang.”

Bagaimanapun muncul perdebatan di Twitter mengenai sama ada penonton Jepun paham akan sejarah perkauman dalam acara-acara muzik di Amerika Syarikat dan Eropah. Persoalannya juga timbul sama ada amalan itu masih dianggap rasis jika pelawak dan penonton tidak memahami sejarah perkauman di dunia persembahan.

Seorang pengguna Twitter, Heavy Weapon,  mengatakan bahawa McNeil berusaha membetulkan persoalan yang tidak menjadi masalah di Jepun dengan menerapkan standard Amerika.

“Apa yang tidak sesuai di Amerika Syarikat tidak berlaku di seluruh dunia,” katanya.

Sementara pengguna lain membela rancangan televisyen di Jepun dengan mengatakan pelawak hanya ingin meniru Eddie Murphy secepat mungkin dan memberi penghormatan kepadanya.

Tetapi menurut McNeil, seseorang harus belajar untuk lebih berhati-hati dan sensitif terhadap masalah itu.

Kontroversi seperti persembahan komedi di televisyen Jepun juga telah berlaku sebelum ini. Dalam satu kes, iklan di negara itu pernah mencetuskan kontroversi kerana mewakili orang-orang Barat dengan menampilkan pelakon-pelakon Jepun memakai rambut palsu warna perang dan hidung panjang diperbuat daripada plastik.

Dalam kes lain, syarikat penerbangan Jepun ANA dan syarikat elektronik Toshiba terpaksa menghentikan iklan televisyen ketika para penonton merasa tersinggung dengan adanya penggambaran stereotaip orang asing secara terang-terangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.