Penampilan Baru Kim Jong Un, Rambut Gaya Baru Dengan Jaket Kelabu, Lain dari Biasanya

KOREA UTARA – Gaya luar biasa yang ditunjukkan oleh pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un ketika memberi ucapan tahun baru telah menjadi perhatian .

Dengan sut berwarna gelap yang menjadi ciri khasnya, penampilan terbaru Kim ini dikatakan untuk menunjukkan imej yang lebih lembut dan santai.

Penampilannya yang lengkap dengan bingkai mata hitam kura-kura dan gaya rambut klimaks, Kim memberi ucapan yang lancar tentang kemungkinan Korea Utara menghantar perwakilan untuk Sukan Olimpik Korea Selatan yang akan datang.

Kim Jong Un

Analisis dari Korea Institute for National Unification mengatakan bahawa rakyat Korea Utara sangat gembira dengan imej yang ditunjukkan oleh pemimpin mereka semasa ucapan tahun baru ini.

Institut Korea juga percaya pakaian gaya Maois yang berwarna biru gelap menandakan akan kedamaian.

Isu perdamaian dengan Korea Selatan juga ditekankan oleh Kimdalam ucapannya.

Selepas setahun dikuasai oleh ucapan berapi dan peningkatan ketegangan terhadap program senjata nuklear Pyongyang, Kim berkata dalam  negaranya adalah “kuasa nuklear yang aman dan bertanggungjawab” serta menyeru hubungan yang lebih baik dengan Korea Selatan.

Kim juga berkata beliau terbuka untuk berdialog dengan Seoul. Inilah yang mendorong Korea Selatan untuk mencadangkan rundingan peringkat tinggi antara kedua-dua negara pada 9 Januari ini untuk gencatan senjata di Panmunjom, kampung di sempadan kedua negara.

Berbeza dengan ucapan tahun baru pada 2013 sebagai pemimpin Korea Utara, Kim sering terdengar pendek nafas, suaranya bergoyang dari semasa ke semasa.

Kim memberi ucapan pertamanya pada 15 April 2012, di sebuah perarakan yang menandakan seratus tahun kelahiran datuknya. T

Para analis berpendapat bahawa suara, rambut dicukur disengetkan, serta sut gaya dan cermin gaya barat berwarna seolah-olah mengingatkan datuknya, Kim Il Sung.

Kim Il Sung mempunyai imej yang lebih mesra dan popular daripada bapanya, Kim Jong Il.

Tahun lepas, beliau menggunakan ucapannya untuk menyatakan bahawa Korea Utara berada di “peringkat akhir” untuk menyelesaikan peluru berpandu balistik antara benua.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.