Mahathir Hanya Diam Bila P.Pinang Buat Projek dan Jual Tanah Kepada Warga Asing

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 4 Januari 2018

Perdebatan mengenai status pegangan bebas atau pegangan pajakan bagi projek Forest City hanyalah sekadar taktik gangguan oleh Tun Mahathir dan Pakatan.

Ia tidak kira sama ada ia adalah berstatus pegangan bebas atau pegangan pajakan kerana kedua-dua jenis tanah ini boleh dibeli secara paksa oleh kerajaan negeri di bawah akta Pengambilalihan Tanah. Tidak ada perbezaan sama sekali.

Di tengah-tengah kekeliruan itu, Kerajaan DAP Pulau Pinang telah menandatangani untuk memberi tanah yang ditambak seluas 110 ekar bernilai RM6.34 bilion yang mereka janji akan menjadi pegangan bebas kepada pemegang konsesi yang dianugerahkan projek Terowong Pulau Pinang.

Kerajaan Pulau Pinang telah memberitahu kita bahawa pemegang konsesi itu terdiri daripada sebuah syarikat tempatan dan dua syarikat China – Beijing Urban Construction Group serta China Railway Construction Corp.

Tanah itu akan digunakan untuk membangunkan projek kondominium mewah dengan status pegangan bebas di mana sebahagian besar akan dijual kepada warga asing.

Gambar yang dilampirkan adalah tangkapan skrin sebahagian daripada Perjanjian Memorandum mereka untuk penjualan tanah itu oleh syarikat konsesi yang telah difailkan kepada Bursa oleh pembeli.

Status pegangan bebas tanah itu juga telah dilaporkan secara meluas dalam akhbar.

“Dilaporkan bahawa CZ akan menerima sejumlah 44.5 hektar tanah pegangan bebas yang ditambak di Tanjung Pinang dari kerajaan negeri untuk melaksanakan projek mega Pulau Pinang.
https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/08/22/ewein-terminates-land-purchase/

Sekiranya anda memerlukan pengesahan selanjutnya, anda boleh meminta Ketua Menteri Pulau Pinang untuk mendedahkan perjanjian yang ditandatangani antara kerajaan negeri dan pemegang konsesi.

Mungkin Tun Mahathir juga mahu membawa isu mengenai penjualan tanah pegangan bebas kepada orang asing ini kepada DAP (yang juga tanah ditambak)?

Selain daripada Johor, saya yakin Tun Mahathir adalah patriotik tentang Pulau Pinang juga.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo/?ref=br_rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.