SPRM Tahan Timbalan Pengarah Bahagian Operasi JKKP Johor

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan Timbalan Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) (Operasi) Johor kerana disyaki bersubahat dalam meminta serta menerima wang rasuah daripada seorang pengurus projek syarikat kejuruteraan petroleum.

SPRM dalam satu kenyataan di Johor Bahru berkata suspek yang berumur 47 tahun itu ditahan di pejabat SPRM Johor kira-kira 11.00 malam tadi bagi membantu siasatan.

Susulan penangkapan itu pasukan penyiasat telah menyerbu tiga lokasi berlainan di sini dan menjumpai wang tunai berjumlah RM40,400 dan Singapura Dollar 1,613 serta merampas beberapa dokumen berkaitan projek berkenaan.

Menurut kenyataan itu, berdasarkan siasatan suspek disyaki menerima wang rasuah berjumlah RM8,000 daripada pengurus projek tersebut melalui seorang pegawai JKKP yang ditahan sebelum ini sebagai dorongan untuk tidak diambil tindakan terhadap syarikat itu yang memasang Mesin Angkat (Grip Hoist) tanpa mendapat kebenaran daripada JKKP.

Kes disiasat mengikut Seksyen 17(a)Akta SPRM 2009 yang memperuntukkan hukuman denda lima kali nilai rasuah atau RM10,000 mana yang tinggi dan penjara tidak melebihi 20 tahun.

Pengarah SPRM Johor Datuk Azmi Alias ketika dihubungi mengesahkan tangkapan tersebut dan berkata suspek telah dihadapkan ke mahkamah pagi ini untuk permohonan reman.

Pada 31 Oktober lalu, seorang Penolong Pengarah JKKP Johor ditahan pada jam 2.40 petang di sebuah hotel di Johor Bahru kerana disyaki terlibat dalam kes meminta dan menerima wang rasuah berjumlah RM30,000 daripada pengurus projek itu.- Bernama

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.