Kenapa RM1 Tidak Sama Dengan SGD1? – Eric See

Tulisan asal oleh:
Eric See-To

Jawapan yang paling mudah ialah boleh. Malah, ia pernah.

Apabila Singapura, Brunei dan Malaysia berkerajaan sendiri dan menerbitkan mata wang sendiri, terdapat Perjanjian Kesalingbolehtukaran Matawang di mana Ringgit Malaysia boleh ditukar setanding dengan dolar Singapura dan dolar Brunei.

Ini berakhir pada 8 Mei 1973, apabila kerajaan Malaysia menarik diri daripada perjanjian itu – yang bermaksud Malaysia sendiri yang memutuskan ia tidak mahu menjadi sama dari segi mata wang.

Sekiranya Malaysia mahu mempunyai kadar pertukaran yang kukuh dan sama dengan Singapura dan Brunei, ia boleh.

Malah, PM boleh dengan segera mengumumkan menambat mata wang esok dan melaksanakan kawalan modal – sama seperti apa yang dilakukan oleh Mahathir pada 1998 untuk menambat Ringgit pada USD1 = RM3.80 semasa Ringgit jauh lebih lemah.

Sekiranya Mahathir boleh melakukannya, pastinya PM Najib juga boleh melakukan perkara yang sama.

Tambatan ini wujud sehingga Mahathir bersara tetapi telah ditarik balik pada tahun 2005 oleh Pak Lah.

Tetapi terdapat banyak sebab mengapa Malaysia tidak menambat mata wang untuk menjadi sama seperti Singapura dan Brunei.

Sebab utama adalah kerana struktur asas ekonomi dan saiz Malaysia berbeza sama sekali daripada Singapura dan Brunei.

Walaupun Singapura pada dasarnya adalah berasaskan perkhidmatan dan perkilangan, ekonomi Malaysia adalah dan masih merupakan komoditi berasaskan eksport.

Sebaliknya, Brunei menghasilkan dan mengeksport petroleum pada jumlah yang hampir sama seperti Malaysia tetapi mempunyai populasi yang 90 kali lebih kecil daripada kita. Ini bermakna, ia mampu memiliki mata wang yang kukuh.

Kedua-dua Singapura dan Brunei juga mengimport sebahagian besar komoditi mereka yang lain, bahan mentah serta makanan.

Oleh itu, mata wang yang kukuh memberi manfaat kepada mereka kerana ia membantu mengekalkan inflasi yang rendah.

Kedua-dua negara juga tidak mempunyai kadar pertukaran terapung bebas seperti Malaysia tetapi kadar tukaran mata wangnya diuruskan dan ditetapkan oleh bank pusat mereka.

Ekonomi Singapura adalah salah satu ekonomi yang paling unik di dunia.

Pertukaran asing yang kukuh memberi manfaat kepada Singapura dan tidak membahayakan daya saing Singapura (sekurang-kurangnya buat masa sekarang):

1. Singapura tidak mempunyai pangkalan sumber utama untuk dilindungi.
– Tidak seperti Malaysia yang mempunyai industri petroleum dan minyak kelapa sawit dan balak dan pertanian yang sensitif terhadap kadar pertukaran yang tinggi, Singapura tidak ada semua itu.

2. Eksport perkilangan Singapura mempunyai input yang diimport dengan kandungan bahan tempatan yang sangat kecil
– Apa pun yang dihasilkan dan dieksport oleh Singapura, bahan mentahnya diimport supaya walaupun dolar Singapura yang tinggi membuatkan eksport mereka mahal tetapi bahan mentah yang diimport menjadi murah dan oleh itu Singapura mampu mengurangkan harga eksport atau harga mereka dalam mata wang negara ketiga seperti AS$.

– ini juga menjadikan kos buruh Singapura mahal tetapi Dolar Singapura yang tinggi juga menarik lebih banyak buruh yang diimport dan murah (seperti dari Malaysia) untuk bekerja di Singapura. Buruh asing baru ini menurunkan kos dan gaji buruh. (ini adalah salah satu sebab mengapa populasi rakyat Singapura tempatan hanya 60% daripada jumlah penduduk dan mengapa mereka marah dengan kerajaan mereka)

Bagaimana jika nilai tukar Singapura menjadi semakin lemah – terutamanya terhadap RM? Ramai rakyat Malaysia akan kurang cenderung untuk bekerja di Singapura.

3. Dasar mata wang yang mengukuh menarik dana asing
– Memandangkan Singapura merupakan hab kewangan antarabangsa, walaupun bank Singapura membayar faedah deposit yang sangat rendah (orang asing tahu bahawa nilai wang mereka di Singapura akan bertambah apabila dolar Singapura mengukuh).

Mata wang yang mengukuh ini bertindak seperti kadar faedah pseudo kepada deposit asing. MAS Singapura membuat pendirian mereka sangat jelas kepada warga asing dengan mengumumkan secara terbuka bahawa mereka akan terus berusaha untuk mencapai dasar mata wang yang mengukuh.

Ini bermakna dolar Singapura akan terus mengukuh pada masa hadapan – bukan sahaja berbanding Ringgit tetapi berbanding semua mata wang lain di dunia.

Ini dapat dilihat oleh pengukuhan berterusan dolar Singapura berbanding dolar AS.

Apabila Najib mula-mula mengambil alih sebagai PM pada April 2009, Ringgit berada pada USD1 = RM3.73.

Sepanjang tahun-tahun selepas itu, Ringgit sebenarnya mengukuh 30% berbanding dengan AS$ dan juga mengukuh sehingga AS$1 = RM2.96 pada tahun 2012 dan 2013.

Malah, semasa PRU13 ini adalah kedudukannya tetapi anehnya, ahli politik Pakatan juga berkata Malaysia akan muflis ketika itu walaupun mata wang mengukuh sebanyak 30%.

Bagaimanapun, disebabkan oleh kombinasi Kerajaan AS menaikkan kadar faedahnya yang rendah dengan mengurangkan dasar Pelonggaran kuantitatif mereka dan kejatuhan 70% dalam harga minyak global, Ringgit melemah.

Ia kini berada pada RM4.23 kepada AS$ – atau turun kira-kira 14% dari RM3.73 ketika Najib mula-mula mengambil alih.

Bandingkan ini dengan semasa Mahathir menjadi PM pada tahun 1981 di mana AS$1 ialah RM2.40. Pada masa beliau meletakkan jawatan, Ringgit turun 60% kepada RM3.80 yang merupakan kadar tambatannya. Jika ia tidak ditambat, ia akan menjadi serendah RM4.86.

Mahathir juga menyaksikan penurunan Ringgit daripada SGD1 = RM1.04 kepada RM2.30 apabila beliau bersara.

Semasa masa Mahathir, mata wang kita tidak pernah sekali mengukuh berbanding dua mata wang itu – tidak seperti pengukuhan 30% yang dilihat Najib.

Walau bagaimanapun, Pengerusi Pakatan hari ini dengan tidak malu mengatakan Najib telah gagal apabila Ringgit turun sebanyak 14% dalam menghadapi kemerosotan komoditi walaupun beliau sendiri menyaksikan penurunan sebanyak 60%.

Hari ini, Pakatan tidak akan mengatakan bahawa Pengerusi mereka telah gagal walaupun terdapat bukti mengenai kadar pertukaran yang membuktikannya.

Malah, sejak Najib mengambil alih, Ringgit sebenarnya telah mengatasi banyak lagi ekonomi berasaskan komoditi utama lain termasuk Norway, Ukraine, Rusia, Mexico, Argentina, Kazakhstan, Brazil, Afrika Selatan dan banyak lagi yang juga turut dipengaruhi oleh kemerosotan harga komoditi global sejak 2014.

Oleh kerana mata wang kita lemah sekarang, kerajaan kita memanfaatkannya untuk mempromosikan eksport dan pelancongan kita – kedua-duanya kini melihat peningkatan dua angka tahun ini. Terdapat kelebihan untuk negara yang lebih lemah.

Apabila mata wang naik dan turun, Ringgit pasti akan mengukuh kembali kelak memandangkan kita kini dianggap kurang nilai. Tetapi dalam masa yang sama, kita memanfaatkannya untuk mengembangkan bahagian pasaran kita.

Mengenai dakwaan bahawa ekonomi kita telah gagal disebabkan oleh mata wang, itu sangatlah amatur dan tidak benar.

Mata wang negara bukanlah penanda aras atau penunjuk kekuatan ekonomi.

Sebagai contoh, Pounds UK digunakan pernah menjadi RM8.57 apabila kita mula-mula memperoleh kemerdekaan. Hari ini, ia adalah RM5.50. Adakah ini bermakna United Kingdom telah gagal?

Bagi orang yang mendakwa bahawa Malaysia telah “gagal” kerana mata wang, itu bermakna bahawa mereka telah mengabaikan standard dan kualiti hidup kebanyakan rakyat Malaysia dan hakikat bahawa kita mempunyai kadar pengangguran yang sangat rendah iaitu hanya 3.5%, yang mana menurut ahli ekonomi adalah tahap guna tenaga kerja penuh (full employment).

Hakikatnya, rakyat Malaysia menikmati taraf hidup yang lebih baik. Kita membeli kereta yang lebih baik dan lebih mahal dalam jumlah yang semakin meningkat (Honda kini berada pada tangga ke-2 dalam penjualan kereta), mempunyai telefon bimbit yang banyak dan penembusan TV kabel dan kita lebih banyak pergi bercuti ke luar negara berbanding sebelum ini.

Kerana ekonomi kita kukuh, ini juga menjadi sebab mengapa begitu ramai pekerja asing datang bekerja di Malaysia. Tiada siapa yang bercita-cita ingin bekerja di negara yang “gagal” – tetapi berjuta-juta pekerja negara lain mahu.

Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, kita boleh sahaja menambat mata wang seperti apa yang dilakukan oleh Mahathir.

Tetapi kita tidak melakukannya kerana kita mahu mengambil peluang ini untuk meningkatkan bahagian pasaran kita untuk eksport dan pelancongan kita sambil meningkatkan daya saing kita.

Dari masa ke masa, mata wang kita pasti akan mengukuh berbanding Dollar AS dan dolar Singapura tetapi tidak mungkin kita akan mengukuh dengan banyak berbanding Dolar Singapura dalam jangka sederhana kerana Singapura tidak mempunyai pilihan lain selain untuk terus mengukuhkan mata wangnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.