Esscom Pandang Serius Aktiviti Orang Pala’u

Lahad Datu – Pihak Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) memandang serius tindakan segelintir masyarakat Pala’u yang dikatakan terlibat dalam aktiviti tidak sihat, kata Pengarah Awam Esscom Ruji Ubi.

Beliau berkata, kegiatan itu termasuk penyeludupan barangan terlarang dan membawa masuk pendatang tanpa izin yang boleh mengancam keselamatan negara, khususnya di Zon Selamat Timur Sabah (Esszone).

Katanya, terdapat keperluan untuk mencari penyelesaian menyeluruh, termasuk usaha mendokumentasi dan menangani isu mengeksploitasi golongan Pala’u, oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Kita kena mencari jalan terbaik untuk menangani masalah orang Pala’u ini secara berkekalan. Namun bukan mudah untuk menyelesaikan perkara ini tanpa sokongan semua pihak,” kata selepas mempengerusikan mesyuarat khas di ibu pejabat Esscom di Lahad Datu, hari ini bagi membincangkan cara terbaik untuk menangani isu itu.

Ruji berkata, Esscom mengambil inisiatif memanggil mesyuarat berkenaan untuk membincangkan hal itu secara mendalam termasuk mendapatkan maklum balas dan pandangan semua pihak.

Mesyuarat itu dihadiri Komander Esscom Datuk Abdul Rashid Harun, Ketua Seksyen Komunikasi Strategik Esscom Mohd Yusri Hashim, pegawai daerah terpilih dan wakil pelbagai jabatan dan agensi termasuk Majlis Keselamatan Negara serta Jabatan Imigresen.

Masyarakat Pala’u mula dikesan sejak 300 tahun lalu dan dipercayai berasal dari kepulauan Riau Johor khususnya Pulau Lingga kemudian berhijrah ke kepulauan Selatan Filipina dan Borneo Utara sejak 100 tahun lalu selepas kejatuhan empayar Melaka.

Golongan ini dikenali sebagai ‘Sea Gypsies’ kerana hidup secara nomad di lautan, dan majoriti mereka masih menetap di perahu dan mengamalkan budaya hidup sebagai pelaut.

Majoriti masyarakat Pala’u kini dikesan menetap di perairan sekitar Semporna, Kunak, Lahad Datu dan Sandakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.