Oxford Sahkan Biasiswa Syed Saddiq, Tetapi Bukan Jumlahnya

KUALA LUMPUR – Universiti Oxford berkata ia memang menawarkan Syed Saddiq Abdul Rahman biasiswa pascasiswazah, tetapi berkata jumlah itu tidak lebih dari bayaran £40,000 (RM224,000) yang dikenakan untuk kursusnya.

Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu sebelum ini mengumumkan bahawa beliau menerima biasiswa sebanyak RM400,000 dari universiti British itu, selain daripada mendakwa beliau ditawarkan rasuah RM5 juta untuk keluar dari partinya dan meninggalkan Malaysia.

Menurut The Star Online, Oxford juga berkata bahawa biasiswa Syed Saddiq hanya separuh sahaja, mencadangkan bahawa jumlah itu adalah kurang dari £40,000 yang disenaraikan untuk kursus Sarjana dalam Pengajian Dasar Awam.

Syed Saddiq kemudiannya memberitahu portal berita itu bahawa tajaannya adalah tambahan kepada yuran pengajian universiti, tetapi enggan menyatakan siapa yang membayar untuk tambahan itu.

“Secara keseluruhannya, saya menerima £70,000, termasuk biasiswa dari fakulti saya,” beliau dipetik sebagai berkata.

Tulisan asal oleh:
The Malay Mail Online, 4 Oktober 2017

Link asal artikel:
http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/oxford-confirms-syed-saddiq-scholarship-but-not-amount#f0jJMpvwsf38S3qy.97

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.