Perintah Berkurung Laut Sabah Dilanjutkan

Lahad Datu – Perintah berkurung senja ke subuh laut di pantai timur Sabah telah dilanjutkan bermula pada hari Ahad dalam usaha untuk membendung penculikan merentas sempadan dan jenayah-jenayah lain.

Komander Abdul Rashid Harun, berkata keputusan itu dibuat berikutan perbincangan dengan Menteri Dalam Negeri Ahmad Zahid Hamidi dan Pesuruhjaya Polis Negeri Sabah Jalaluddin Abdul Rahman selepas mengambil kira semua sudut yang berkaitan dengan keadaan keselamatan di kawasan itu.

“Kami telah menerima pelbagai maklumat, dan walaupun tiada satu pun yang benar, kita tidak mahu mengambil sebarang risiko dan memutuskan bahawa perintah berkurung 12 jam, 6:00 – 6:00, di kawasan Zon Keselamatan Timur Sabah dilanjutkan,” katanya, sambil menambah bahawa tempoh perintah berkurung adalah tertakluk kepada budi bicara menteri.

Beliau berkata demikian pada sidang media di ibu pejabat Esscom di sini. Turut hadir ialah timbalan komander Esscom Brigadier Jeneral Subari Tomo dan Pengarah Maritim Esscom Laksamana Pertama Maritim M. Karunanithi.

Abdul Rashid berkata, tempoh lanjutan itu tertakluk kepada notis selanjutnya oleh Kementerian Dalam Negeri walaupun di bawah undang-undang, perintah berkurung hanya boleh berkuat kuasa selama dua minggu.

Rashid menjelaskan bahawa perintah berkurung dilanjutkan berikutan serangan ke atas dua anggota polis di Mabul Water Bungalows di Semporna pada 12 Julai dan akan meliputi kawasan-kawasan yang sama seperti sebelum ini.

Ia meliputi kawasan seluas kira-kira tiga batu nautika dari pantai sehingga sempadan antarabangsa dengan Filipina, merangkumi 121,270 batu persegi.

Kawasan ini seluas kira-kira 362 batu nautika dari Tanjung Pundaras di Sandakan sehingga sebahagian daripada Pulau Sebatik yang berhampiran dengan Tawau.

 

46 nelayan ditangkap dan 11 kapal pukat tunda dirampas

Enam daerah yang terlibat adalah Sandakan, Kinabatangan, Lahad Datu, Semporna, Kunak dan Tawau.

Ketika perintah berkurung sebelum ini, 46 nelayan berumur antara 19 dan 50, telah ditangkap dalam lapan kes yang berasingan, dan 11 kapal pukat tunda dirampas.

Beliau berkata tiga daripada kes itu telah didakwa di bawah Seksyen 31 (2) Akta Polis 1967 di mana suspek boleh didenda sehingga RM500, atau penjara selama enam bulan, atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

“Nelayan boleh mendapatkan kebenaran khas untuk menjalankan aktiviti memancing semasa perintah berkurung daripada pihak polis di kawasan masing-masing,” kata Abdul Rashid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.