Nomura Jangka Pakatan Bakal Teruskan Subsidi Dan GST Jika Menang PRU14 – Lim Sian See

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 3 Julai 2017

Nomura menjangkakan bahawa Pakatan akan meneruskan rasionalisasi subsidi dan GST walaupun mereka menang PRU14.

Walau bagaimanapun, firma kewangan global Jepun Nomura mengatakan bahawa BN berkemungkinan akan memenangi lebih banyak kerusi dalam PRU14.

“Peluang gabungan BN Perdana Menteri Najib Razak untuk memenangi lebih banyak kerusi adalah satu kemungkinan yang besar pada ketika ini jika pilihan raya diadakan tahun ini.”

Beliau berkata kerajaan telah memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan rasionalisasi subsidi untuk barangan tertentu.

“Dari perspektif pelabur, apa yang penting kepada mereka ialah pembaharuan fiskal yang telah mereka lihat di Malaysia.

“Dan jika pembangkang memenangkan pilihan raya, kemungkinan besar mereka akan meneruskan reformasi fiskal yang sama seperti yang dilakukan oleh gabungan Najib untuk mengekalkan ekonomi.”

Tidak hairanlah Pakatan mengatakan mereka tidak akan sepenuhnya menghapuskan GST tetapi akan mengubah kadar GST kepada sifar.

Beberapa bulan selepas Sifar, Pakatan akan mengubahnya semula kepada 6% atau lebih dan mengatakan ini adalah untuk kebaikan rakyat – seperti apa yang DAP Pulau Pinang katakan tentang kenaikan kadar air sebanyak 5 kali dan bayaran tempat letak kereta bahawa ia adalah untuk kebaikan rakyat.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.