Video : Arab Saudi Tumpaskan Sindiket Air Zam Zam Palsu


Arab Saudi berjaya menumpaskan sindiket pembungkusan air zam-zam palsu yang semakin berleluasa.

Menerusi perkongsian Facebook Setiausaha akhbar kepada Perdana Menteri, Datuk Akmar Hisham Mokhles, beliau telah memuat naik satu status bersama video paparan sindiket tersebut yang menggunakan air paip.

“Pihak berkuasa Arab Saudi difahamkan telah berjaya menumpaskan sindiket pembungkusan air zam-zam palsu di negara tersebut.

“Ramai yang tertipu selama ini, apabila sindiket terbabit hanya menggunakan air paip dan kemudiannya membotolkannya sebagai air zam-zam untuk dijual termasuk di eksport,”tulis status tersebut.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=981593341976614&id=904597343009548

Pada Jumaat, pihak berkuasa Arab Saudi bertindak memusnahkan ratusan ribu botol air zamzam palsu manakala puluhan premis dan kedai yang terlibat dengan kegiatan berkenaan disita dalam serbuan besar-besaran di seluruh negara.

Menurut Saudi Gazette, serbuan itu susulan aduan mengenai pihak tertentu yang didapati cuba mengambil kesempatan ekoran permintaan tinggi terhadap air zamzam sebagai minuman utama ketika berbuka puasa selain kuantiti besar yang sering dibeli oleh jemaah umrah sepanjang Ramadan.

Sehubungan itu, kerajaan Arab Saudi membenarkan hanya kedai-kedai berdaftar untuk menjual air zamzam bagi mengekang pengedarannnya di pasaran gelap serta memastikan para jemaah dan penduduk menerima bekalan air zamzam tulen.

Dalam pada itu, masih terdapat pihak tidak bertanggungjawab yang mengeluarkan air zamzam palsu yang telah dicampur dengan air biasa.

Awal minggu lalu, pihak berkuasa Madinah berjaya merampas lebih 3,000 botol air zamzam palsu yang ditampal dengan pelekat Projek Air Zamzam Raja Abdullah di tempat letak kereta di sebuah kawasan perumahan.-SuaraTV


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.