Tolak GST : Cina Dakwa Bangsa Melayu Bodoh?

Bukan sekali ada individu dari bangsa lain menyelar bangsa Melayu ekoran kebodohan sendiri dalam berpolitik. Khususnya berkenaan pertelingkahan sesama Melayu sehingga menyebabkan kuasa politik bangsa itu semakin berpecah belah saat ini.

Kali ini seorang individu dengan identiti laman sosial berbangsa cina menegur kebodohan bangsa Melayu yang beramai-ramai membantah perlaksanaan Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST) pada 1 Mei lepas.

Menurutnya, dia berasa lucu dan tertawa apabila GST yang dilihat bakal membantu perniagaan dan ekonomi golongan bumiputera dibangkang dan dibantah keras oleh bangsa itu sendiri dengan melakukan demonstrasi jalanan.

“Sepatutnya kami bangsa cina yang akan merasakan tekanan kerana hak milikan dagangdan dan ekonomi di Malaysia akan dibolot oleh bangsa Melayu.

“Tapi kami tak mahu bising-bising kerana kami tahu bangsa Melayu berniaga bagaimana, jadi kami diamkan sahaja. Tapi bila kami lihat Melayu sendiri tolak GST, adoi.. adoi pecah perut ketawa dalam kedai sama kawan-kawan,” kata individu itu dalam status Facebooknya.

Pada peringkat lebih lanjut statusnya, individu itu dilihat menegur bangsa Melayu dengan lebih tegas akibat perangai golongan berkenaan yang suka menentang tanpa usul periksa.

Lebih-lebih lagi, ekoran kedegilan puak yang obses dan taksub dengan pembangkang enggan hadir dalam ceramah penerangan berkaitan GST yang diadakan oleh kerajaan.

“Sendiri kerajaan mahu bantu bumiputera maju dalam perniagaan dan ekonomi, sendiri bangsa Melayu kasi demo tolak ini kebaikan.

“Lain kali hadiri ceramah GST dahulu dan dengar sendiri… Apa buta kayu punya Melayu Pakatan Rakyat (PR),” kata individu itu.

2 thoughts on “Tolak GST : Cina Dakwa Bangsa Melayu Bodoh?

 • May 5, 2014 at 3:47 am
  Permalink

  manusia bolih menyerupai 1001 wajah…1001 nama…kena siasat dulu latarbelakang peribadi yang membuat komem ini…siapa beliau sebenar yang mungkin berselindung di sebalik wajah dan nama…jangan kita mudah terpedaya dengan muslihat manusia…sentiasa berwaspada dengan ‘propaganda’ yang bolih memperlagakan perasaan rakyat berbilang kaum di negara ini.

  Reply
 • May 5, 2014 at 10:15 am
  Permalink

  apa kebangang nye manusia neyh..ap keuntungan pada perniagaan nye barua weyh..duit gst dah tentunye milik kerajaan bodoh…neyh lah yg dikatakan pucuk dicita bangang juga yg mnimpa…..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.