Zakir Naik Setuju Berjumpa Siti Kassim

KUALA LUMPUR – Penceramah tersohor, Dr Zakir Naik tidak keberatan untuk bertemu dengan peguam Siti Kassim.

Perkara itu dimaklumkan Pegawai Khas Pejabat Penasihat Perdana Menteri, Datuk Dr Fathul Bari Mat Jahaya dalam satu status di Facebook miliknya, sebentar tadi.

Fathul Bari menulis status tersebut; “Saya telah maklumkan kpd Dr Zakir Naik tentang cadangan saya supaya Siti Kassim&Asiah Jalil bertemu beliau. Dan ini jawapan beliau………..”.

Beliau turut memuat naik paparan skrin aplikasi WhatsApp  perbualannya bersama Dr Zakir berhubung pertemuan yang bakal diaturkan nanti.

“Saya mengajak Siti Kassim dan Asia Jalil untuk berjumpa kamu (Zakir),”tulisnya

Paparan itu turut menunjukkan maklum balas Zakir yang bersetuju dengan cadangan pertemuan tersebut; “Jika kamu fikir ia membuahkan hasil baik dengan niat mereka ia bagus dan saya tidak kisah untuk bertemu dengan mereka,”balasnya.

Kelmarin, Fathul Bari dalam pertemuan eksklusif dengan SuaraTV memaklumkan cadangan untuk mengaturkan perjumpaan di antara Dr Zakir Naik dengan peguam Siti Kassim.

Sebelum ini, Fathul Bari turut menegaskan, jika pada zaman Rasulullah s.a.w dahulu, sesi dialog agama sangat diunjurkan untuk kita saling mengetahui berhubung agama lain.

Terdahulu, seramai 19 rakyat Malaysia telah memulakan prosiding undang-undang terhadap kerajaan dan empat yang lain untuk mendapatkan perintah mahkamah bagi mengisytiharkan pendakwah Dr Zakir Naik sebagai ancaman kepada keselamatan negara.

 

Plaintif terdiri daripada peguam, aktivis hak asasi manusia, ahli perniagaan dan juga bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waytha Moorthy dan juga pengerusi Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf).

Mereka yang lain termasuklah aktivis Dr Lim Teck Ghee, Datuk Dr Jeffrey Kitingan dari STAR (Parti Solidariti Tanah Airku) Sabah dan peguam Siti Zabedah Kassim.

Mereka membuat permohonan kepada Mahkamah Tinggi bagi mendapatkan perisytiharan bahawa Dr Zakir adalah satu ancaman kepada ketenteraman awam, moral, ekonomi, keharmonian sosial dan pendidikan negara.

Mereka juga mahukan satu pengisytiharan bahawa Dr Zakir adalah ancaman kepada perpaduan negara dan keamanan berbilang kaum di Malaysia.-SuaraTV

 

5 thoughts on “Zakir Naik Setuju Berjumpa Siti Kassim

 • March 4, 2017 at 10:04 pm
  Permalink

  kenapa mereka ini tidak didakwa di bawah akta hasutan? yang mengancam keselamatan dan perpaduan kaum di negara kita adalah mereka sebenarnya. menuduh secara membuta tuli tanpa bukti. sempena dengan nama mereka sepatutnya mereka memperjuangkan hak-hak untuk keharmonian agama mereka sahaja. kenapa perlu mempertikai hak agama lain. ini boleh mendatangkan permusuhan antara agama. ceramah DZN disajikan untuk orang Islam supaya sedikit sebanyak boleh memperkukuhkan pegangan dan kepercayaan kepada agama Islam. jika ada pendengar dari agama lain turut masuk mendengar mereka dialukan bukan dipaksa. untuk percaya atau tidak bukan paksaan. Islam tidak pernah ajar umatnya memaksa masyarakat dari agama lain untuk mempercayai Islam apatah lagi diajak bermusuhan. Islam bersifat terbuka. semoga mereka ini diberi hidayah. itu sahaja yang mampu diucapkan. kerana kami umat Islam tidak ada kuasa untuk melakukan apa-apa tindakan ke atas mereka. seeloknya kita berdoa dan biarkanlah sahaja mereka ini seperti anjing menyalak bukit.

  Reply
  • March 4, 2017 at 10:56 pm
   Permalink

   Setuju apa Yg di katakan oleh Ahmad param tan. ( mereka ini seperti ANJING menyalak bukit )

   Reply
  • March 5, 2017 at 12:42 pm
   Permalink

   Btul tu bos ku,, nampak betul dorang sangat takut dgn DZN sebab pemikiran dorang ni sejenis liberal

   Reply
 • March 5, 2017 at 12:23 pm
  Permalink

  bertapa dunia sudah menghampiri penghujung zamannya…..kenapa golongan2 Munafik & Murtad ini dibiarkan menghina @ menentang ISLAM & org2 alim ??? kalau dibiarkan mereka2 ini bermaharajalela, tunggulah BALA & AZAB drp ALLAH swt keatas kita semua…Allahuakbar

  Reply
 • March 5, 2017 at 5:34 pm
  Permalink

  Di mana Mufti Perak, Jamil Khir, Hassan Ali, Ibrahim Ali dll. Di mana suara orang2 penting ini. Kenapa hanya berdiam diri? Dan di mana Tuan Penasihat BN (HH) yang sepatutnya memberi nasihat kepada PM untuk bertindak. Anda kan orang kuat agama. Adakan laaa demontransi sekiranya kamu pembela agama. Jangan hanya tahu membidas bilamana DAP bercakap mengenai Islam. Haaa sekarang ni depan mata awak orang memperlekehkan Islam tetapi kenapa diam membatu. Mana pergi maruah awak sebagai ulama dan penasihat BN. Ingat dulu bilamana awak katakan “Syaitan Bisu” kepada mufti2 yang berdiam diri. Tetapi kini awak sendiri yang berdiam diri dan adakah patut dikatakan yang awak sudah menjadi “syaitan bisu” juga !!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.