Golongan Transgender Kini Boleh Menjadi Anggota Tentera AS

Golongan transgender yang ingin menjadi tentera AS (AS) kini dibolehkan mendaftar diri walaupun Presiden Donald Trump melarang mereka melakukannya dengan apa-apa kemampuan.

Pada 1 Januari, Pentagon membenarkan golongan transgender untuk mendaftar selagi mereka memenuhi kriteria perubatan tertentu.

Langkah itu adalah yang terbaru dalam siri kemunduran kepada larangan Trump, yang diumumkannya melalui Twitter pada Julai 2017.

Tuntutan yang difailkan di empat mahkamah persekutuan mengakibatkan keputusan menentang pengharaman itu dan menunda pelaksanaannya, sementara hakim menyatakan tidak mengikut perlembagaan.

Di bawah dasar baru yang diumumkan baru-baru ini ketika Barack Obama memegang jawatan, Pentagon harus mulai menerima anggota transgender baru pada 1 Julai 2017, tetapi Menteri Pertahanan James Mattis menangguh pelaksanaannya selama enam bulan hingga 1 Januari 2018, sementara menunggu kajian lanjut.

Minggu lalu, Kementerian Kehakiman berkata ia tidak akan meminta Mahkamah Agung untuk menghalang orang transgender dari memasuki tentera, yang bermakna 1 Januari 2018 boleh dikuatkuasakan.

“Seperti yang diamanahkan oleh perintah mahkamah, Kementerian Pertahanan bersedia untuk menerima permohonan transgender ke dalam perkhidmatan ketenteraan pada 1 Januari, dan semua pemohon mesti memenuhi semua piawaian penerimaan semasa,” kata jurucakap Pentagon, Major Dave Eastburn.

Semua rekrut transgender yang telah menjalani operasi pertukaran seks harus meminta doktor menandatangani bahawa sekurang-kurangnya 18 bulan telah berlalu sejak tarikh operasi dan tidak ada pembedahan tambahan.

“Di samping itu, pemohon transgender mesti stabil dalam pilihan pilihan seks selama 18 bulan,” kata Pentagon.

“Ini adalah kemenangan bagi negara kita, dan semua lelaki dan wanita  yang transgender, siap, bersedia dan mampu berkhidmat,” kata Joshua Block, seorang peguam dari American Civil Liberties Union.

Seorang ahli tentera Pentagon pada masa ini sedang mengkaji masalah transgender tersebut dan diharapkan memberikan cadangan baru kepada Trump pada akhir Februari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.