Semua Sekolah di Terengganu Dibuka Untuk Sesi Persekolahan 11 Januari Ini

KUALA TERENGGANU: Kesemua 91 buah sekolah yang dilanda banjir dan dijadikan pusat pemindahan sementara mangsa banjir di Terengganu dijangka boleh beroperasi seperti biasa menjelang hari pertama sesi persekolahan 2015 pada 11 Januari ini.


Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu, Zakaria Hussin berkata kerja gotong-royong kini sedang giat dijalankan untuk membersihkan semua sekolah tersebut dengan kerjasama ramai sukarelawan dari seluruh negara.

“Jika tiada halangan, kita jangkakan kerja gotong-royong ini akan selesai menjelang Selasa ini dan jabatan berterima kasih dengan kerjasama semua pihak yang membantu membersihkan kawasan sekolah terlibat,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Dungun mencatatkan jumlah sekolah yang paling banyak terjejas banjir serta dijadikan pusat pemindahan sementara iaitu sebanyak 26 buah, diikuti Kemaman (21), Kuala Terengganu (18), Besut (14), Marang (lima), Hulu Terengganu (empat) dan Setiu (tiga).

Ditanya mengenai jumlah kerugian yang dihadapi berikutan bencana banjir baru-baru ini, Zakaria berkata jabatan masih menunggu laporan dari sekolah yang terlibat mengenai anggaran kerosakan.

“Seterusnya jabatan akan mengemukakan laporan itu kepada Kementerian Pendidikan untuk permohonan peruntukan bagi kos membaiki dan mengganti peralatan yang rosak,” katanya.Sesi persekolahan 2015 di Terengganu sepatutnya bermula hari ini, namun ditangguhkan oleh Kementerian Pendidikan selama seminggu untuk memastikan semua sekolah benar-benar pulih dari banjir.  -mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.