Penduduk Terengganu Gusar Hakisan Pantai Makin Parah

KUALA NERUS – Kerajaan Negeri Terengganu berusaha mengatasi masalah hakisan yang berlaku, khususnya di pantai Mengabang Telipot, Batu Rakit dekat sini.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman berkata Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sedang mencari penyelesaian terbaik bagi mengatasi masalah itu.

Ahmad Razif yakin masalah lebih setahun lalu itu akan dapat diatasi menjelang tahun hadapan.

“Untuk penyelesaian secara teknikal ni bukan satu perkara yang mudah kerana bila kita buat dekat sini ia akan pergi ke tempat lain, jadi kita serahkan kepada JPS untuk mereka bentuk dan untuk mencari satu penyelesaian yang terbaik.

“Maka mereka perlukan masa untuk membuat kajian melihat apakah cara yang terbaik kerana kita tidak mahu nanti bila dibuat kita tidak akan selesai masalah akan berlaku lagi di tempat yang lain,”katanya, lapor Awani.

Ahmad Razif berkata sebagai langkah awal peruntukan tambahan sebanyak RM 500,000 telah diluluskan untuk menggelakkan kerosakan jalan dan harta benda.

Jelasnya pelbagai faktor perlu diambil kira memandangkan kawasan laut terbuka dan pada musim tengkujuh pula ketinggian ombak juga luar biasa.

Hakisan yang berlaku di Kampung Mengabang Telipot itu semakin meruncing dan hampir menghakis jalan raya.

Ia menimbulkan kegusaran penduduk di Kampung Mengabang Telipot, Batu Rakit.

Ombak kuat mengganas pada musim tengkujuh ini juga mengakibatkan hakisan semakin hampir dengan jalan raya.

Seorang penduduk Mohammad Awang, 66, berkata hakisan berkenaan semakin parah sejak dua tahun lepas dan percaya ia berpunca daripada kerja penambakan di pantai berhampiran.

“Dulu terhakis juga tapi tidaklah seteruk ini. Bila masuk musim tengkujuh bertambah teruk ditambah dengan ombak kuat yang menghempas pantai,” katanya.

Katanya batu yang ditambak itu juga tidak mampu menahan pukulan ombak dan sebahagiannya sudah dihanyutkan ombak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.