Media Perlu Bantu Perjelas Dasar Kerajaan Kepada Rakyat – Hamzah Zainuddin

KUALA LUMPUR – Media harus membantu dalam menerangkan dasar kerajaan kepada orang ramai supaya masyarakat tidak terkeliru oleh “laporan jahat pihak tertentu.”

 

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata media merupakan medium yang penting untuk pihaknya menyampaikan mesej kepada orang awam.

 

Beliau berkata kerjasama antara kementerian dan media penting bagi memastikan berita yang benar serta sahih sampai kepada orang ramai.

 

Pengurus Besar Bernama Datuk Zulkefli Salleh (hadapan empat, kanan) bersama Ketua Pengarang Bernama Datuk Zakaria Abd Wahab (hadapan tiga, kanan) bergambar kenangan dengan pemenang Kategori Penyiaran Radio Bernama Radio 24 Hassan Sallehudin Yahya (hadapan lima, kanan) pada Majlis Malam Gema Pena 2015 Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di Menara Kembar Bank Rakyat malam ini.

 

“Oleh kerana itu saya menyeru pihak media supaya lebih bertanggungjawab untuk membantu menyampaikan dasar kita kepada rakyat supaya rakyat lebih faham dan secara tidak langsung memajukan negara,” katanya pada Malam Gema Pena KPDNKK 2015 di sini Rabu malam.

 

Sementara itu, ketika berucap mewakili media pada majlis itu, Pengurus Besar Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Datuk Zulkefli Salleh berkata majlis berkenaan merupakan pengiktiran buat media di atas usaha membantu menyampaikan maklumat kepada masyarakat.

 

“Semoga anugerah (hadiah) yang diterima pihak media menjadi pembakar semangat buat kita untuk bekerja lebih kuat,” katanya.

 

Kira-kira 200 orang petugas media hadir pada acara berkenaan.

 

Pada majlis itu, Bernama Radio24 menjuarai masing-masing tempat pertama, kedua dan ketiga Anugerah Kewartawanan Penyiaran Radio KPDNKK dengan penerbitnya Hassan Sallehudin Yahya atau lebih dikenali sebagai Essan Yahya memenangi tempat pertama.

 

Beliau membawa pulang hadiah wang tunai RM3,000 menerusi slot Ops Bongkar! Jualan Akhir Tahun.

 

Essan turut meraih tempat kedua menerusi slot Harga Minyak Turun, Barang Tetap Mahal yang membolehkan beliau memenangi RM2,000.

 

Sementara itu, penerbit Azmir Sharifuddin pula di tempat ketiga menerusi slot MyIpo, sekaligus membawa pulang RM1,000.- Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.