Van Gaal Marah Tindakan ‘Bodoh’ Chris Smalling

London – Pengurus Manchester United, Louis van Gaal berkata menghantar Chris Smalling keluar dari padang adalah tindakan bodoh.

Smalling diarah keluar sebelum separuh masa pertama berakhir selepas dilayangkan dua kad kuning.

City menang 1-0 perlawanan Manchester Derby ini dengan gol pada masa ke- 63 minit dari Sergio Aguero.

“Dalam perlawanan begini anda perlu berhati-hati. Kad kuning kedua yang dilayangkan adalah bodoh,” kata Van Gaal kepada BBC Sport.

“Diarah keluar padang bukanlah salah satu isu. Tetapi sebagai pemain, anda perlu mengawal serangan anda.

“Saya tidak melihat kad kuning pertama tetapi yang kedua, apabila anda tahu anda sudah mempunyai kad kuning, maka anda perlu mengendalikan situasi dengan cara yang berbeza. Itu yang saya beritahu pemain.”

Walaupun dengan 10 pemain, permainan Manchester United pada masa kedua bertambah baik selepas gol Aguero.

“Kad merah mempunyai pengaruh ke atas permainan tetapi, walaupun menjadi 10 orang berbanding 11, kami bermain lebih baik pada separuh kedua daripada masa pertama kerana tekad pasukan ini,” kata Van Gaal.

“Kami sudah sangat hampiri. Anda melihatnya ketika menentang Chelsea dan kini menentang Manchester City. Mereka adalah dua kelab terbaik di liga ini dan perbezaan adalah sifar saya fikir.

“Apabila anda melihat apa yang kita lakukan dengan 10 orang anda boleh berbangga sebagai seorang jurulatih.”

Van Gaal juga mempertahankan pemain tengah Marouane Fellaini terhadap tuduhan bahawa beliau meludahi Aguero selepas penyerang itu jatuh setelah dicabar pada separuh masa pertama.

“TV ini telah menunjukkan bahawa dia menjerit dan kadang-kadang apabila anda menjerit ada sedikit air liur terkeluar,” kata Van Gaal. “Saya tidak fikir bahawa dia telah meludah.​​”

Persatuan Bola Sepak akan menunggu untuk melihat jika pengadil Michael Oliver menyebut kejadian itu dalam laporannya sebelum memutuskan sama ada untuk mengambil tindakan terhadap Fellaini.

Jika tindakan meludah itu yang dikatakan tidak dilihat oleh pengadil atau mana-mana pembantunya, panel kajian video FA boleh mengambil tindakan tatatertib terhadap yang Marouane Fellaini jika mereka fikir itu adalah satu perbuatan yang disengaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.