Rizalman Akan Dapat Perbicaraan Adil Dan Saksama Di New Zealand

New Zealand – Kerajaan Malaysia yakin Pegawai Waran II Muhammad Rizalman Ismail, yang menghadapi tuduhan melakukan pecah rumah dan serangan seksual di New Zealand, akan mendapat perbicaraan yang adil dan saksama di mahkamah negara itu.

Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainudin berkata ini memandangkan Malaysia dan New Zealand berpegang kepada prinsip-prinsip dan proses perundangan yang jelas dan kukuh.

“Penghantaran balik Muhammad Rizalman Ismail ke New Zealand juga bukti jelas terhadap hubungan dua hala dan kerjasama yang erat antara Malaysia dan NewZealand. |

“Kerajaan Malaysia yakin bahawa Muhammad Rizalman akan menghadapi perbicaraan yang saksama dan adil di New Zealand,” katanya ketika menjawab soalan Dr Azman Ismail (PKR-Kuala Kedah) pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat di sini, Isnin.

Dr Azman bertanya mengenai kes anggota diplomat Malaysia dituduh terlibat kes jenayah di New Zealand.

Muhammad Rizalman, 38, ditahan polis New Zealand pada 9 Mei lepas dan dihadapkan di mahkamah pada hari sama atas tuduhan melakukan pecah rumah dan serangan seksual terhadap seorang wanita berumur 21 dengan niat untuk merogol. |
|
Dia sekeluarga dibawa pulang ke Malaysia pada 22 Mei dan KementerianPertahanan telah mengambil tindakan segera untuk menyiasat kes itu sebelum dia kembali ke New Zealand pada 24 Oktober lepas.

Muhammad Rizalman, 38, dihantar ke New Zealand berikutan permohonan ekstradisi yang dibuat pada 3 Okt.

Mengulas lanjut, Hamzah berkata lanjutan daripada permohonan esktradisi itu, satu prosiding diadakan terhadap Muhammad Rizalman di Mahkamah Sesyen Kuala pada 16 Okt, dan semasa prosiding itu, dia tidak membantah malah menyatakan kesediaan kembali ke New Zealand untuk dibicarakan.

Mengenai salah faham yang wujud apabila Muhamad Rizalman pulang ke Malaysia, Hamzah berkata: “Apabila berlaku sesuatu insiden seperti di New Zealand, biasanya Kementerian Luar Malaysia dan New Zealand akan mengadakan perbincanganagar mengambil tindakan sewajarnya.

“Daripada perbincangan itu, kerajaan New Zealand bersetuju bahawa pegawai kita dihantar pulang. Ini adalah kerana Malaysia mengamalkan kaedah perundangan antarabangsa yang digariskan di bawah Vienna Conventions 1963,” jelas beliau.

Mahkamah New Zealand membenarkan Muhammad Rizalman diikat jamin dan mengarahkannya hadir semula ke mahkamah pada 21 November ini bagi merayu terhadap dakwaan itu. Jika sabit kesalahan, dia boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.