MH17 : Pasukan Penyiasat Tunggu Masa Sesuai Untuk Kembali Ke Lokasi Nahas

Kota Bharu – Pasukan penyiasat kini sedang menunggu masa yang sesuai untuk kembali ke lokasi nahas MH17 di Ukraine bagi meneruskan usaha mencari bahan bukti mengenai insiden berkenaan.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pasukan itu sedang menunggu lampu hijau daripada pihak berkuasa di negara itu untuk memasuki lokasi nahas.

“Kita sedang menunggu lampu hijau untuk masuk dalam tempoh seminggu dua ini dan pasukan itu akan mencari baki mayat dan juga barang-barang yang boleh dijadikan bahan bukti bagi melengkapkan siasatan,” katanya kepada pemberita selepas Merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Majlis Keselamatan Jalan Raya Malaysia Ke-55 di sini, Ahad.

Turut hadir Pengerusi Majlis Keselamatan Jalan Raya Kelantan Datuk Abdul Fattah Mahmood dan Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia Datuk Dr Tam Weng Wah.

Beliau berkata kerajaan akan berusaha untuk membawa balik kesemua bahan bukti termasuk rangka pesawat jika dibenarkan untuk dibawa pulang bagi tujuan penyiasatan itu.

Di KUALA LUMPUR, Liow dalam kenyataan akhbar berkata beliau sukacita untuk menyatakan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) sebulat suara mengeluarkan resolusi mengutuk tindakan menembak jatuh pesawat MH17 di timur Ukraine.

Liow berkata Majlis juga telah mengkaji Laporan Pasukan Petugas yang ditubuhkan di bawah ICAO untuk mendedahkan Risiko ke atas Penerbangan Awam yang terbit dari Zon Konflik.

“Semasa sesi mesyuarat ke-203 Majlis ICAO di Montreal, Kanada pada 27 Oktober, saya mencadangkan di hadapan Majlis termasuk laporan tepat pada masanya berkaitan maklumat mengenai risiko penerbangan kepada negara anggota ICAO.

“Dunia harus melihat tragedi ini sebagai amaran, kita tidak lagi boleh leka dan mesti mengambil langkah-langkah pencegahan sekarang,” katanya dalam kenyataan itu.

Pesawat MH17, membawa 283 penumpang dan 15 anak kapal, terhempas di timur Ukraine pada 17 Julai selepas ia ditembak jatuh semasa dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.

Laporan awal Lembaga Keselamatan Belanda antara lain menyebut struktur pesawat MH17 berkecai di udara berkemungkinan akibat ditembusi objek bertenaga tinggi dari luar pesawat dan tiada petunjuk bahawa nahas disebabkan masalah teknikal atau perbuatan anak kapal, selain pesawat itu disahkan ‘layak terbang’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.