Najib berkata, kenyataan Bersih bahawa SPR membuat laporan polis terhadap beliau sedangkan pertubuhan itu telah memfailkan aduan kepada SPR mengenai semua kesalahan pilihan raya oleh Umno dan PKR sebagai satu tuduan serius.

“Saya ingin tahu apa penjelasan pihak SPR kerana sebagai pihak yang patut berlaku adil, tuduhan Bersih terhadap mereka ini adalah amat serius,” kata Najib dalam satu hantaran di Facebook.

Dalam satu kenyataan sebelum ini, pihak polis berkata akan memanggil Najib untuk disoal siasat mengenai gesaan beliau di media sosial supaya pengundi memilih calon Umno pada hari pengundian.

Berdasarkan Seksyen 26 (1) (a) dan (f) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 berkempen pada hari mengundi merupakan suatu kesalahan pilihan raya.

Semalam sebuah media dalam talian melaporkan Bersih menafikan membuat laporan polis terhadap Najib mengenai dakwaan kesalahan pilihan raya pada PRK Sungai Kandis. Sebaliknya laporan polis tersebut telah dibuat oleh SPR.

Bersih menjelaskan telah memfailkan aduan kepada SPR mengenai semua kesalahan pilihan raya oleh kedua-dua Umno dan PKR. – UTUSAN ONLINE