Zuckerberg Mohon Maaf

Pengasas Facebook, Mark Zuckerberg menerusi Facebook memohon maaf kepada orang ramai kerana hasil kerjanya yang telah digunakan untuk memecahbelahkan orang ramai.

“Di sebalik menyatukan kita semua, hasil kerja saya telah digunakan untuk memecahbelahkan orang ramai, saya memohon maaf dan akan bekerja dengan lebih baik,” katanya sempena berakhirnya cuti Yom Kippur iaitu percutian bagi golongan Yahudi untuk menebus dosa, lapor MD.

Zuckerberg yang juga Ketua Eksekutif Facebook Inc., tidak merujuk isu tertentu dalam mesejnya itu yang dimuat naik ketika Facebook dan beberapa syarikat teknologi lain kini di bawah pemantauan ketat ekoran siasatan yang dilakukan Amerika Syarikat (AS) terhadap potensi pembabitan Rusia dalam kempen pilihan raya Presiden Amerika Syarikat (AS) pada tahun lalu.

Pada 16 September lalu, Facebook memaklumkan pihaknya mendapati sebuah operasi dipercayai berpangkalan di Rusia membelanjakan AS$100,000 (RM422,000) untuk beribu-ribu iklan mempromosi mesej memecahbelahkan dan politik dalam tempoh dua tahun.

Facebook yang merupakan rangkaian media sosial utama turut memaklumkan, sebanyak 3,000 iklan dan 470 akaun ‘tidak sahih’ serta halaman, telah menyebarkan pendapat dan pandangan memecahbelahkan me­la­lui pelbagai topik termasuk pendatang dan kaum.

Media sosial itu juga telah melakukan operasi baik pulih cara pengendalian iklan berbayar tentang politik selepas Kongres AS mengugut untuk mengawal selia rangkaian media sosial terbesar dunia itu berikutan iklan-iklan ‘sulit’ yang disiarkan semasa kempen-kempen pilihan raya.

Siasatan yang dijalankan oleh beberapa jawatankuasa Kongres termasuk Jabatan Kehakiman telah mengeruhkan imej pentadbiran Pre­siden Donald Trump sejak beliau memulakan tugas pa­da Januari lalu selain mengancam agendanya. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.