SPRM ‘Terkejut’ Keputusan Pejabat Peguam Negara Bebaskan Lim Guan Eng Dari Tuduhan Rasuah

KUALA LUMPUR — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terkejut mahkamah membebaskan Lim Guan Eng daripada tuduhan rasuah.

“SPRM ingin menegaskan bahawa keputusan menarik balik kes tersebut telah diputuskan oleh Pejabat Peguam Negara dan bukannya daripada SPRM,” kata suruhanjaya itu dalam kenyataan ringkas.

Lim, kini menteri kewangan, dibebaskan dan dibebaskan daripada pertuduhan rasuah membeli banglonya di bawah harga pasaran ketika menjadi ketua menteri Pulau Pinang tiga tahun lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi George Town Datuk Hadhariah Syed Ismail turut membebaskan ahli perniagaan Phang Li Koon daripada bersubahat dalam kes kes itu.

Lim didakwa menggunakan kedudukannya untuk suapan bagi dirinya dan isteri Betty Chew Gek Cheng meluluskan permohonan zon pertanian kepada zon perumahan awam di Daerah Barat Daya Pulau Pinang kepada syarikat Magnificient Emblem Sdn Bhd yang dimiliki Pang.

Lim, 58, dituduh melakukan kesalahan tersebut ketika mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Pulau Pinang di bilik gerakan Tingkat 28, Bangunan Komtar, George Town di sini pada 18 Julai 2015.

Bagi pertuduhan kedua, Lim didakwa sebagai ketua menteri mendapatkan untuk dirinya suatu barang berharga dengan suatu balasan yang diketahui tidak mencukupi, iaitu lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di alamat No 25, Jalan Pinhorn, George Town di sini daripada Phang dengan harga RM2.8 juta.

Nilaian semasa hartanah itu adalah RM4.27 juta. – MalayMail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.