Pyongyang Bina Perangkap Peluru Berpandu Bom-H

SEOUL – Korea Utara telah membinakan bom hidrogen yang boleh dimuatkan ke dalam peluru berpandu balistik antara benua yang baharu negara, kata Central News Agency berita rasmi Korea Utara

Menurut AFP, soalan yang masih kekal adalah, sama ada Pyongyang yang bersenjata nuklear telah berjaya mengecilkan senjatanya dan sama ada ia mempunyai bom H yang berfungsi, tetapi KCNA mengatakan bahawa pemimpin Kim Jong-Un telah memeriksa alat tersebut di Institut Senjata Nuklear, lapor RTM.

Ia adalah “senjata termonuklear dengan kuasa ¨super¨ letupan yang dibuat dengan usaha dan teknologi kita sendiri”, KCNA menyebut Kim sebagai berkata, dan “semua komponen bom H adalah 100 peratus dalam negeri”.

Korea Utara mencetuskan ketegangan yang baharu pada bulan Julai, apabila ia melakukan dua ujian yang berjaya melalui ICBM, Hwasong-14, yang nampaknya berupaya sampai ke tanah besar AS.

Sejak itu ia mengancam untuk menghantar serangan roket ke wilayah Amerika Syarikat Guam, dan minggu lepas Korea Utara melancarkan peluru berpandu melepasi Jepun dan ke Pasifik, kali pertama kali ia telah mengakui berbuat demikian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.