Polis Lumpuhkan Aktiviti Pelacuran Pelajar Kolej

MELAKA – Gadis kolej seawal usia 19 tahun telah menawarkan perkhidmatan seks di hotel-hotel bajet di sini pada harga antara RM165 hingga RM300.

 

Dua adik-beradik yang dikatakan menjadi ‘bapa ayam’ mereka turut didakwa mempunyai kaitan dengan seorang anggota polis.

 

Bagaimanapun, aktiviti pelacuran itu berjaya dihentikan apabila pasukan polis di Melaka melakukan penyamaran untuk mengesan perniagaan haram ini.

 

Menurut sumber, beberapa detektif telah bertindak sebagai pelanggan dengan cara berbual dengan bapa ayam terbabit melalui aplikasi WeChat.

 

Hasil perbualan, mereka mendapati bahawa pelajar kolej tempatan, pelajar Thai dan Vietnam telah menawarkan khidmat seks melalui tempahan dalam talian.

 

Setiap sesi dikenakan bayaran antara RM250 RM300 bagi gadis tempatan, manakala warga asing dikenakan bayaran antara RM165 dan RM200.

 

Tempat pertemuan adalah di hotel-hotel bajet yang terletak di sini.

 

Ketua Polis Melaka Datuk Ramli Din pada Jumaat berkata beliau telah meletakkan tumpuan khas dalam melakukan tindakan terhadap sindiket pelacuran dan pusat perjudian haram.

 

Dalam satu sidang akhbar di Balai Polis Banda Hilir di sini, Ramli mendedahkan bahawa polis berjaya menyelamatkan tiga pelajar kolej berusia antara 19 dan 21 tahun di sebuah hotel di Ayer Keroh di sini, pada 26 Ogos lalu.

 

Beliau berkata dua adik-beradik bapa ayam, yang berumur 24 dan 26 tahun juga telah ditangkap dan kini ditahan reman.

 

“Kami telah merampas semua bukti, termasuk kondom, di sebuah hotel yang digunakan oleh bapa ayam terbabit.

 

“Berdasarkan siasatan awal, rangkaian pelacuran ini telah aktif di sini selama sebulan,” katanya, Jumaat.

 

Ramli berkata dalam tindakan susulan jam 1 pagi pada Selasa, polis menahan dua lelaki berusia 37 dan 40 tahun, juga kerana melacurkan tiga wanita warga asing berusia antara 25 dan 29 tahun.

 

Sindiket kedua itu juga menggunakan media sosial untuk mempromosikan perkhidmatan seks kepada pelanggan.

 

Ramli berkata, mangsa telah dihantar ke rumah perlindungan di Johor dan polis kini sedang memburu sindiket lain yang menjalankan kegiatan seperti ini.

 

Sementara itu, Pengerusi Kumpulan Bertindak Ibu Bapa Dalam Pendidikan Melaka (Magpie) memuji tindakan polis melumpuhkan rangkaian pelacuran melibatkan pelajar kolej.

 

Chee Kin dalam satu temu bual di sini berkata, rangkaian itu telah wujud untuk beberapa ketika tetapi sukar untuk dikesan kerana mereka menggunakan aplikasi di telefon.

 

“Sebelum ini, kami menerima banyak panggilan daripada ibu bapa yang telah mendengar tentang sindiket melibatkan pelajar kolej.

 

“Tindakan tegas polis akan menghalang ahli-ahli sindiket lain daripada mengeksploitasi pelajar kolej,” kata Chee Kin. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.