Anwar Tidak Puas Hati, Pemimpin Pakatan Didakwa Atas Akta Hasutan

Petaling Jaya – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Akta Hasutan digunakan secara selektif yang jelas bertentangan dengan proses demokrasi.

“Sehingga hari ini, lima Ahli Parlimen, dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) selain beberapa pemimpin Pakatan Rakyat telah didakwa.

“Jika pendakwaan berjaya, mungkin sekurang-kurangnya enam pilihan raya Parlimen dan tiga pilihan raya di Dewan Undangan Negeri (DUN) akan berlaku,” katanya dalam satu kenyataan.

Anwar merujuk kepada akta hasutan yang dikenakan terhadap beberapa pemimpin Pakatan Rakyat, Rafizi Ramli (Ahli Parlimen Pandan), N. Surendran (Ahli Parlimen Padang Serai),Timbalan Speaker DUN Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad, Teresa Kok (Ahli Parlimen Seputeh), Tian Chua (Ahli Parlimen Batu), Khalid Samad (Ahli Parlimen Shah Alam), R.S.N. Rayer (Ahli Parlimen Seri Delima) dan bekas Ahli Parlimen Changkat Jering, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Dalam kenyataannya, Anwar turut mengkritik penggunaan undang-undang itu terhadap pensyarah undang-undang Universiti Malaya, Azmi Sharom yang menyatakan pandangannya terhadap krisis politik di Perak pada 2009.

“Secara kebetulan, ia bukan pendapat yang pro-Umno atau pro-PKR.

“Sebagai seorang yang percaya kepada kebebasan akademik, saya berpendapat Azmi mempunyai hak untuk menyuarakan pandangannya,” kata Anwar.

Sementara itu, beliau berkata, Hari Kemerdekaan perlu disambut bagi memperingati kebebasan negara daripada penjajahan, namun apa yang berlaku adalah penahanan penjajah abad ini terhadap pemimpin pembangkang.

2 thoughts on “Anwar Tidak Puas Hati, Pemimpin Pakatan Didakwa Atas Akta Hasutan

 • September 3, 2014 at 9:07 am
  Permalink

  mmg pun dsai boleh mengutarakan pendapatnya sedemikian kerana dia dr pembangkang.

  Reply
 • September 3, 2014 at 12:42 pm
  Permalink

  laaa… kalau da mulut sendiri keluarkan kenyataan berbaur hasutan, memang kene la..

  tu la len kali jangan ikut sedap mulut je bila cakap, kerana mulut badan binasa..

  da tu nk tuduh org lain lak, kata salah guna akta hasutan.. da salah sendiri salah guna kebebasan bersuara..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.