Mahkamah Tangguh Kes BAFIA Rafizi

Shah Alam – Mahkamah Tinggi Shah Alam menangguhkan perbicaraan kes Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli yang dituduh mengikut Akta bank dan Institusi-Institusi Kewangan (BAFIA).

 

Hakim, Datuk Yazid Mustafa, membenarkan pemohonan tersebut dengan alasan untuk berlaku adil dalam pendengan kes terhadap tertuduh mengikut Perlembagaan.

 

“Perbicaraan yang akan bermula pada 10 Ogos akan ditangguh sehingga pendengaran untuk menangani isu-isu perlembagaan didengar terlebih dahulu,” katanya.

 

Sementara itu, Peguam Rafizi, N. Surendran dalam hujahan beliu berkata, Seksyen 87 (2) Akta BAFIA bertentangan dengan hak yang termaktub dalam Perlembagaan kerana tertuduh dipaksa memberi jawapan apabila soal pihak penyiasat.

 

“Tidak ada hak untuk menutup mulut di bawah Seksyen 87 (2). Ia berbeza dengan Seksyen 112 Kanun Tatacara Jenayah yang membolehkan seseorang untuk enggan menjawab,” katanya.

 

Pada 19 Jun lalu, Mahkamah Sesyen telah menolak permohonan Rafizi yang mencabar Perlembagaan BAFIA.

 

Rafizi, 38, mengaku tidak bersalah mendedahkan dokumen penyata baki akaun bank milik NFC, National Meat & Livestock Sdn Bhd, Agroscience Industries Sdn Bhd dan akaun bank Mohamad Salleh kepada perunding media Yusof Abdul Alim dan pemberita The Star Erle Martin Carvalho.

 

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Ibu Pejabat PKR di Merchant Square, Jalan Tropicana Selatan, Petaling Jaya, pada 7 Mac 2012.

 

Rafizi didakwa mengikut Seksyen 97(1) BAFIA yang boleh dihukum mengikut Seksyen 103(1)(a) akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda maksimum RM3 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

 

Akta BAFIA telah dimansuhkan dan digantikan dengan Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

 

Rafizi merupakan individu pertama yang didakwa mengikut Akta BAFIA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.