Helikopter Terhempas Ketika Operasi Selamat Mangsa letusan Gunung Berapi

Jakarta – Sekurang-kurangnya lapan orang terbunuh apabila sebuah helikopter yang dikerah untuk membantu mengeluarkan mangsa yang terperangkap dalam kejadian letusan gunugn berapi, terhempas di Pulau Jawa, Indonesia pada Isnin.

Helikopter berkenaan terhempas kira-kira tiga minit sebelum tiba di Dieng Plateau, kawasan popular pelancong yang menyaksikan letusan pada Ahad mengakibatkan sekurang-kurangnya 10 mangsa cedera.

Tragedi itu berlaku selepas helikopter berkenaan merempuh puncak Gunung Butak di daerah Temanggung dekat wilayah Jawa Tengah.

Kesemua lapan orang krew dalam pesawat itu terbunuh dan perkara itu disahkan oleh Timbalan Ketua Operasi Agensi Mencari dan Menyelamat, Mejar Jeneral Herominus Guru.

Beliau berkata, kesemua mayat mangsa dibawa ke Hospital Bhayangkara dekata Semarang.

Sementara itu, Pengarah Operasi dan Latihan Agensi Penyelemata, Brigadier Jeneral Ivan Tito berkata, mangsa yang terbunuh dikenalpasti sebagai empat pegawai tentera laut dan empat anggota penyelamat.

Ujarnya, pesawat yang terhempas itu merupakan helikopter jenis Dauphin AS365 buatan tempatan.

Gunung berapi Sileri itu menghamburkan lava dan debu setinggi 50 meter ke udara apabila meletus awal pagi Ahad.

Ketika kejadian, kira-kira 17 pelancong berada di kawasan tersebut.

Anggota tentera dan polis dikerah ke lokasi kejadian untuk mengeluarkan penduduk tempatan dan pelancong ekoran kebimbangan berlaku lebih banyak letusan.

Tiada letusan terbaharu dicatatkan pada Isnin – ABC NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.