Penjaga Haiwan Maut Diterkam Pak Belang

ALOR GAJAH – Seorang penjaga haiwan warga Indonesia maut akibat diserang seekor harimau di sebuah resort di Alor Gajah petang kelmarin.

 

Dalam kejadian dipercayai pukul 2 petang itu, seekor harimau yang telah dijaga lelaki itu selama kira-kira lapan tahun, tiba-tiba menyerang ketika mangsa masuk ke kandang untuk memberi makan kepada harimau itu.

 

Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Supt Muhammad Ismail Muhammad Yusuf berkata mangsa yang berumur 34 itu kemudiannya dikejarkan ke Hospital Tampin untuk rawatan sebelum meninggal dunia di hospital tersebut.

 

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Negeri Melaka, Noorzakiahanum Mohd Noh berkata pihaknya sedang menjalankan siasatan mengenai kejadian tersebut.

 

“Perhilitan juga sedang melihat keadaan harimau itu untuk menentukan punca serangan haiwan itu ke atas penjaganya,” katanya kepada pemberita semalam.

 

Sementara itu, resort berkenaan menerusi satu kenyataan berkata pasukan perubatan resort tersebut telah memberikan bantuan perubatan kepada mangsa sebelum mangsa dikejarkan ke hospital.

 

“Kejadian ini amat jarang berlaku dan anggota keluarga mangsa telah dimaklumkan tentangnya. Penjaga lain masih belum menentukan punca harimau itu menyerang penjaganya,” katanya.

 

Kenyataan itu juga menyebut resort itu sedang mengawasi dengan teliti tingkah laku haiwan berkenaan. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.