Video: Wanita Jadi Imam Diancam Bunuh

Seorang wanita menerima ancaman bunuh selepas mengimamkan solat jumaat di Kerala beberapa hari lalu.

Jamida Beevi merupakan wanita pertama memimpin solat Jumaat bagi jemaah campuran di wilayah itu.

Solat jumaat yang diimamkan Jamida Beevi dilakukan di sebuah rumah yang disewa di Kozhikode. 

Difahamkan, insiden itu berlaku di kampung Wandoor Cherukod di Malappuram jumaat lalu.

Jamida turut menyampaikan khutbah mengenai keadilan gender.

“Saya percaya kepada Al-Qur’an dan Al-Qur’an mengajarkan kesaksamaan antara jantina. Semua diskriminasi ini terhadap wanita adalah buatan manusia, yang dikenakan oleh ulama lelaki dan saya mahu mengubahnya, “kata Beevi, 34, bercakap kepada Guardian melalui telefon pada Selasa.

Secara tradisinya seorang imam lelaki memimpin solat dan khutbah kecuali jika jemaah itu semua perempuan. 

Jamida Beevi memimpin solat Jumaat pada hari Jumaat Jamida Beevi memimpin solat Jumaat.

Jamida berkata, dia percaya bahawa Al-Quran tidak mengandungi injunksi yang mengatakan hanya lelaki yang boleh mengetuai doa.

Dia mendakwa dia tergolong dalam sebuah mazhab kecil yang disebut Persatuan Sunnat Qur’an; dia hanya percaya kepada Al-Quran, bukan dengan hadith – pernyataan yang dibuat oleh nabi mengenai pelbagai subjek dan ditulis oleh pengikut selepas kematiannya.

Tambahnya, kebanyakan umat Islam percaya kepada Al-Quran dan hadith.

“Al-Quran mengatakan semua manusia adalah sama dan sesiapa sahaja boleh memimpin solat. Al-Qur’an adalah asas Islam, bukan hadith, yang diciptakan oleh manusia selepas kematian Nabi.

“Selama 1,400 tahun, lelaki telah membuat keputusan, hanya lelaki yang membuat keputusan. Sudah tiba masanya untuk berubah sekarang, “kata Beevi, yang bercerai dan ibu kepada dua anak.

Dia memimpin solat bukan di masjid, tetapi di pejabat Al-Sunnat Society, di mana dia bekerja sepenuh masa.

Tindakannya telah menimbulkan bantahan, dan media tempatan melaporkan bahawa anggota organisasi Islam mengancam untuk membunuhnya.

“Ini adalah pelampau yang tidak dapat menerima pembaharuan. Saya menerima ancaman dalam WhatsApp, di YouTube, di Facebook, tetapi saya tidak takut, “katanya.

Abdul Rahman, setiausaha Jamaat-e-Islami Hind, yang mengendalikan kira-kira 500 masjid di Kerala, berkata tindakan Beevi adalah “drama yang disusun”, dan “gimmick untuk memperoleh populariti murahan” sambil mengganggu masyarakat Islam daripada isu-isu sebenar.

“Dengan tradisi, lelaki memimpin solat kerana wanita sibuk dalam rumah tangga dan mempunyai batasan mereka,” kata Rahman.

“Pembahagian tugas antara lelaki dan wanita bukan diskriminasi, itu adalah persoalan tentang apa yang paling sesuai dengan lelaki dan yang paling sesuai dengan wanita.

Terdahulu, wanita Islam di India baru-baru ini mengetuai satu protes membetulkan amalan yang didakwa kuno yang mereka percaya adalah diskriminasi.

Kempen untuk mengharamkan ‘triple talaq’ diketuai oleh kumpulan hak wanita, Bharatiya Muslim Mahila Andolan (BMMA).

BMMA juga telah melatih wanita Islam untuk menjadi hakim Islam, yang mengadili perkahwinan, poligami, perceraian dan hak penjagaan.

Tugas itu selalu dipegang oleh lelaki dan biasanya diluluskan dari ayah kepada anak lelaki.

Ditanya mengenai tindakan Beevi, Nishat Hussain, ketua BMMA di Jaipur, berkata: “Saya menyokong idea persamaan tetapi dalam Al-Quran, dikatakan bahawa seorang wanita boleh memimpin wanita lain dalam doa tetapi tidak dapat memimpin lelaki, dan jika dia menentang ajaran iman ini, sukar bagi orang untuk menyokongnya.

“Beevi berkata dia merancang untuk meneruskan solat jumaat: “Jika perlu saya akan meminta perlindungan polis tetapi saya akan teruskan. Bagaimanakah India sebagai negara maju jika kita tidak mengubah semua perkara yang dipandu wanita?-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.