Seorang Mati, Sembilan Cedera Letupan Di Pusat Beli-Belah

Sydney – Satu letupan di sebuah pusat beli-belah di Perth pada pagi Selasa menyebabkan seorang mati dan sehingga sembilan yang lain cedera, menurut laporan media.

 

Tiga lelaki telah dikejarkan ke hospital dengan kesan terbakar yang teruk, dan enam lagi dirawat selepas terhidu asap dan mengalami tekanan di tempat kejadian, lapor News.com.au.

 

Letupan itu berlaku pada pukul 9.30 pagi waktu tempatan di pusat beli-belah Morley Galleria di utara-timur Perth.

 

Saksi, Christine Saarinsen yang dinamakan oleh News.com.au sebagai berkata bahawa dia melihat api yang marak keluar dari bahagian tepi pusat beli-belah dan sekurang-kurangnya tiga orang berada dalam kebakaran itu.

 

Dipercayai letupan itu disebabkan oleh transformer elektrik yang rosak. Mangsa yang meninggal dunia dan tiga mangsa yang melecur dipercayai bekerja di kawasan berhampiran transformer, kata polis dalam satu kenyataan.

 

Mangsa yang paling parah, melecur lebih dari 80 peratus bahagian tubuhnya, jurucakap St John Ambulans berkata, menurut ABC News.

 

Seorang lagi saksi, Jonathon McDonagh, menceritakan bagaimana mereka yang terlibat dengan kebakaran berlari keluar sambil menjerit, dan orang yang lalu-lalang cuba membantu dengan menyimbah air yang diambil dari pili bomba berdekatan dengan apa sahaja bekas yang ada.

 

Ada juga yang membaling basah baju-T basah, katanya.

 

“Ia bukan satu perkara yang menarik untuk dilihat, terutamanya apabila anda melihat orang terbakar,” katanya, menurut ABC News. – The Straits Times/ANN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.