Syed Saddiq Lapor Polis Di Muar

KUALA LUMPUR – Pegawai Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman akan membuat laporan polis berhubung dakwaan seorang lelaki  menyamar sebagai pembantu kepada ahli parlimen itu meminta sogokan daripada pengarah sekolah-sekolah di Muar, Johor.

Kata Syed Saddiq dipetik sebagai berkata, laporan polis itu akan dibuat di Muar. 

“Saya telah meminta pejabat saya di Muar untuk membuat laporan polis supaya penyamar itu akan dibawa ke muka pengadilan,” kata Syed Saddiq dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum ini, sebuah akhbar China melaporkan bahawa seorang lelaki yang mendakwa sebagai pembantu kepada ahli parlimen di Muar meminta sogokan daripada lembaga pengarah di sekolah-sekolah tempatan untuk mendapatkan dana melalui agihan kerusi parlimen.

Muar terletak di utara Johor yang mempunyai empat kerusi parlimen iaitu Bakri, Pagoh, Ledang dan Muar.

Dalam tindak balas segera, seorang pegawai Syed Saddiq menafikan bahawa pembantu yang disebut dalam berita itu bekerja untuk menteri berkenaan yang juga adalah ahli parlimen Muar.

“Kami ingin jelaskan bahawa pegawai itu tidak bersama pejabat Syed Saddiq dan tidak pernah berkhidmat pun pada sebarang masa tertentu,” kata pembantunya dalam satu kenyataan.

Akhbar berkenaan kemudian membuat pindaan kepada berita tersebut dengan menyatakan, “selepas siasatan, (adalah difahamkan), orang yang mengaku sebagai pembantu itu sebenarnya adalah seorang kontraktor yang dilantik oleh pihak berkuasa setempat”.

Menurut akhbar itu, beberapa sekolah rendah dan menengah China yang didatangi oleh lelaki berkenaan diminta menandatangani dokumen yang membolehkannya menerima bayaran 30 peratus.

Difahamkan beberapa wakil sekolah juga telah menandatangani dokumen yang serupa.-SuaraTv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.