Trump Ancam Hentikan Bantuan Ke Palestin

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, mengancam akan menghentikan aliran dana bantuan ke Palestin kerana wilayah itu dianggap “tidak bersedia merundingkan perdamaian”.

“Kami membayar rakyat Palestin berjuta-juta dolar setiap tahun dan tidak mendapat penghargaan atau penghormatan, mereka tidak mahu merundingkan perjanjian damai dengan Israel yang belum selesai,” kata Trump cuit di Twitter.

“Namun, kerana Palestin tidak lagi bersedia merundingkan perdamaian, mengapa kami harus melakukan pembayaran dalam jumlah besar kepada mereka di masa akan datang?” sambungnya.

Persoalan mengapa rakyat Palestin belum mahu berunding setelah Trump memutuskan untuk mengenali Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel dan akan memindahkan kedutaan AS di sana.

“Amerika Syarikat terbukti merupakan orang tengah tak jujur dalam proses perdamaian,” kata Abbas.

Dia menambah, Baitulmuqaddis “selamanya ibukota negara Palestin”.

Bantuan apa yang diberikan AS ke Palestin?

Cuitan Trump adalah kesinambungan pernyataan Duta AS ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Nikki Haley. Menurutnya, AS akan berhenti menderma dana kepada agensi PBB yang mengendalikan pelarian Palestin.

Terhadap agensi yang mengelola program pendidikan, kesihatan dan sosial, Amerika Syarikat adalah penyumbang terbesar pemerintah dengan jumlah hampir US $ 370 juta atau setaraf dengan Rp5 triliun pada 2016. Jumlah itu mencapai 30% dari semua lembaga pendanaan.

“Pada dasarnya presiden mengatakan dia tidak mahu memberikan sebarang dana tambahan, atau menghentikan pembiayaan, sehingga rakyat Palestin bersetuju untuk kembali ke meja perundingan,” kata Haley.

“Palestin kini harus menunjukkan bahawa mereka ingin datang ke meja. Hingga kini, mereka tidak datang ke meja, tetapi mereka minta dana bantuan. Kami tidak memberikan dana bantuan, kami ingin memastikan mereka datang ke meja,” tambahnya.

Pada kesempatan itu, Haley juga mengumumkan tindakan Amerika Syarikat dalam membekukan dana bantuan untuk Pakistan.

“Kerajaan menahan bantuan US$255 juta (sekitar Rp3,5 triliun) untuk Pakistan. Ada alasan yang jelas untuk ini: Pakistan melakukan permainan ganda selama bertahun-tahun. Mereka bekerja dengan kami dan juga melindungi teroris yang menyerang pasukan kami di Afghanistan.”

Kenyataan Haley datang sehari oleh Presiden Donald Trump melalui mesej Twitter menuduh Pakistan berbohong dan melindungi pengganas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.