Lim Kit Siang Calon Sebenar Perdana Menteri Pakatan Pembangkang

Pakatan Harapan (PH) layak digelar sebagai “Pakatan Sementara”, PS. Kenapa? Kerana banyak yang dilakukan atau dicadangkan hanya bersifat sementara sahaja.

Banyak contoh boleh diberikan tetapi yang paling utama adalah mengenai calon Perdana Menterinya. Dulu nama Presiden PKR, Dr. Wan Azizah Wan Ismail dipersetuju secara bersama untuk menjadi Perdana Menteri peralihan sementara proses membebaskan Anwar Ibrahim dilakukan.

Namun bulan lepas, tiba-tiba muncul pula nama Mahathir Mohamad yang dinamakan sebagai calon Perdana Menteri sementara manakala Wan Azizah menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Itu pun bersifat sementara sehingga Anwar dibebaskan. Pendek kata semuanya hanya bersifat sementara belaka. Manakala nama Muhyiddin Yassin pula langsung tiada dalam senarai. Bukan sahaja Perdana Menteri, untuk jawatan Timbalan Perdana Menteri pun nama Muhyiddin tidak dicadangkan.

Berbeza ketika beliau di dalam UMNO, di mana Muhyiddin diangkat sebagai Timbalan Perdana Menteri namun kini Muhyiddin semakin tenggelam. Muhyiddin sudah jadi lebai malang kini.

Bagaimanapun hakikatnya, seperti yang didedahkan oleh bekas Ahli Dewan Udangan Negeri (ADUN) Jawi, Tan Beng Huat, Lim Kit Siang yang mahu menjadi Perdana Menteri walaupun penasihat DAP itu menafikannya.

“Kami (ahli parti) sudah beberapa kali mendengar Kit Siang meletakkan harapan mahu mengetuai negara dari dahulu lagi.

“Sekarang saya bimbang memikirkan apa yang akan terjadi jika dia berjaya mencapai cita-citanya itu.

“Dia (Kit Siang) bukan sahaja tidak bertolak-ansur, dia juga diktator. Cuba lihat apa yang dia dan anaknya lakukan terhadap mereka yang menentang,” dedah Tan pada awal Disember lalu.

Kit Siang tidak pula menyaman Tan. Malah anaknya, Lim Guan Eng pada 31 Disember lalu enggan mengulas cadangan mencalonkan Mahathir sebagai calon Perdana Menteri sementara bagi pakatan pembangkang sekali gus menambahkan lagi spekulasi berkenaan.

Selain Tan, bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim turut mencabar Kit Siang menjawab tuduhan untuk menjadi Perdana Menteri. Menurut Tunku Aziz, sebab itu Kit Siang enggan melepaskan jawatan tertinggi dalam DAP supaya boleh mengawal parti terbabit

Itu dari segi calon Perdana Menteri. Dalam isu cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pun sama, pembangkang hanya bersifat sementara sahaja.

PH bercadang untuk memansuhkan cukai itu tetapi tidak menamakan cukai yang akan menggantikannya.

Namun betul ke pembangkang mahu memansuhkannya? Dulu mereka kata akan melaksanakan sifar GST. Paling tidak boleh dilupakan apabila PH bercadang menghapuskan kutipan tol pada pembentangan bajet alternatif pakatan berkenaan pada 2018 lalu.

PH baru sebut mengenai pemansuhan kutipan tol namun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sudah pun melaksanakannya.

Berkuatkuasa 1 Januari lalu, sebanyak empat plaza tol telah menghentikan kutipannya iaitu di Batu Tiga dan Sungai Rasau (Shah Alam), Bukit Kayu Hitam (Kedah) dan Lebuh Raya Penyuraian Trafik Timur Johor (EDL) (Johor Bahru), seperti yang terkandung dalam inisiatif Belanjawan 2018.

Boleh dikatakan apa yang diumumkan oleh kerajaan Barisan Nasional di bawah pentadbiran Najib telah melaksanakan apa yang dikatakan. Setiap janji telah dikotakan, bukan bersifat sementara sebaliknya bersifat kekal.

Tengoklah negeri yang diperintah PH seperti Pulau Pinang dan Selangor. Kerjasama DAP dengan PAS di Pulau Pinang selepas PRU12 hanya sementara sahaja, lepas dapat kuasa, terus DAP tendang PAS.

Sama juga di Selangor, Khalid Ibrahim hanya jadi Menteri Besar sementara sahaja sebelum ditendang keluar dan digantikan dengan Azmin Ali.

Kerjasama PKR, DAP dengan PAS di Selangor sekarang pun sementara juga, lepas PRU14 ini siaplah PAS kena tendang lagi macam di Pulau Pinang.

Ada jaminan apa yang akan berlaku di Putrajaya kalau Mahathir jadi PM sementara? Mahukah DAP dan PKR tengok sahaja? Pasti bergaduh besar selepas itu. Keadaan negara akan tidak stabil.

DAP yang ada banyak kerusi di parlimen tetap mahu Kit Siang jadi PM. Pakatan pembangkang yang sebegini tidak kekal lama, sementara sahaja sebelum bergaduh dan berperang sesama mereka.

Justeru pilihlah parti yang boleh memberikan keselesaan berkekalan, bukan bersifat sementara macam Pakatan Harapan. – Beruang Biru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.