Donald Trump: ‘Beritahu Pada Kim Jong Un, Butang Nuklir Saya Lebih Kuat Dan Besar’

Kenyataan Ketua Korea Utara Kim Jong Un mengenai butang nuklear di atas mejanya mengejutkan Presiden AS Donald Trump.

Melalui akaun rangkaian sosial Twitternya @ RealDonaldTrump, Trump memberi respons yang tidak kurang sombongnya.

Trump menulis status yang berbunyi bahawa butang nuklearnya lebih besar dan lebih kuat daripada butang nuklear Kim Jong Un.

Dalam Twitternya itu, Trump menuliskan, “Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un baru saja menyatakan bahawa tombol nuklir berada di mejanya setiap saat.”

“Adakah seseorang dari rejimnya yang habis dan kelaparan beritahu dia bahawa saya juga mempunyai butang nuklear, tapi ini lebih besar dan lebih kuat daripada dia, dan butang saya bekerja!”

Kenyataan Trump datang sebagai tindak balas kepada ucapan Kim Jong Un pada Tahun Baru 2018.

Kim Jong Un membuka halaman baru 2018 dengan memberi amaran kepada AS bahawa butang untuk melancarkan nuklear sentiasa tersedia di mejanya.

Dalam ucapan untuk menyambut tahun baru, Isnin (1/1/2018), Kim berkata bahawa Korea Utara telah mencapai pencapaian yang bersejarah.

Pencapaian ini adalah pembangunan senjata nuklear Korea Utara, yang dikatakan Kim telah selesai.

“Korea Utara telah mencapai sasarannya untuk menyelesaikan pembangunan senjata nuklearnya menjelang 2017,” kata Kim dalam ucapannya di televisyen.

Menurut Kim, langkah seterusnya yang perlu dilakukan adalah untuk menghasilkan massa peluru berpandu nuklear dan peluru berpandu balistik yang telah dibangunkan.

Oleh itu, pengedaran dan pengedarannya dapat dipercepatkan.

Dalam pidato penyambutan tahun baru, Senin (1/1/2018), Kim Jong Un mengatakan bahwa Korea Utara telah mencapai prestasi bersejarah.

“Amerika Syarikat harus tahu bahawa butang pelancaran nuklear sentiasa di meja saya. Ini bukan sekadar ancaman, tetapi kenyataannya,” kata Kim lagi.

Kim mengingatkan bahawa seluruh wilayah AS utama kini berada dalam lingkungan peluru berpandu nuklearnya, jadi Amerika Syarikat tidak harus kekacauan dengan Korea Utara.

Semasa 2017, Korea Utara telah menguji peluru berpandu balistik lebih daripada lima kali.

Ia sering dikritik dan dikritik oleh masyarakat antarabangsa, terutamanya Presiden AS Donald Trump, yang sering terlibat berturut-turut dengan Kim Jong Un.

Ditanya mengenai tuntutan Kim mengenai butang nuklear di mejanya dan peluru berpandu Korea Utara yang boleh sampai ke Amerika Syarikat, Trump hanya berkomentar sebentar.

“Kita akan lihat,” kata Trump ketika ditemui pada sambutan Tahun Baru di Mar-a-Lago, Florida, Amerika Syarikat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.