Lelaki Didakwa Cedera Sohaimi Diperintah Jalani Pemeriksaan Mental

Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Shah Alam hari ini atas tuduhan menyebabkan kecederaan parah ke atas anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Sohaimi Shahadan pada minggu lepas.

Muhamad Ikhwan Khairi, 27, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Rihaida Rafie.

Mahkamah bagaimanapun tidak merekodkan pengakuannya itu.

Hakim Rihaida turut membenarkan permohonan peguam bela tertuduh, Mohd Hazrin Alif Wahab supaya tertuduh dihantar menjalani pemeriksaan mental selama sebulan di Hospital Bahagia Tanjong Rambutan, Ulu Kinta, Perak.

Mengikut pertuduhan, Muhamad Ikhwan Khairi didakwa sengaja menyebabkan kecederaan parah ke atas Sohaimi, 48, di bahagian belakang kepalanya menggunakan sebilah pisau, sehingga menyebabkan putus satu saraf oksipital.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah rumah di Jalan Desa Mocis 3, Sungai Pelong dekat sini, kira-kira 8.45 malam pada 27 Oktober lepas.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda atau sebat, jika sabit kesalahan.

Sementara itu di Mahkamah Majistret di Shah Alam, Muhamad Ikhwan Khairi juga mengaku tidak bersalah menyebabkan kecederaan ke atas biras Sohaimi, Mohd Zulkifli Zainal, 38, di bahagian kepala sehingga pipi kirinya menggunakan sebilah pisau, di tempat, masa dan tarikh yang sama.

Dia didakwa mengikut Seksyen 324 kanun sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau dengan denda atau dengan sebat, atau dengan mana-mana dua daripada seksaan itu, jika sabit kesalahan.

Seperti di Mahkamah Sesyen, Majistret Raja Noor Adilla Raja Mahyaldin juga tidak merekodkan pengakuan tertuduh dan memerintahkan lelaki itu dihantar menjalani pemeriksaan mental selama sebulan di Hospital Bahagia Tanjong Rambutan.

 

Kedua-dua mahkamah menetapkan 5 Disember depan untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan bagi kedua-dua kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nurul Nadia Basri dan Amira Haziqah Zulkifli.- Bernama

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.