Tolak Fahaman Ekstremis, Fanatik Dan Jumud – Perdana Menteri

Kuala Lumpur – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini meminta rakyat agar menolak fahaman ekstremis, fanatik dan jumud sebaliknya meningkatkan sensitiviti serta rasa saling hormat bagi mengekalkan kemakmuran negara.
“Walaupun kita mempunyai perbezaan budaya dan agama kita tetap warganegara Malaysia yang cintakan negara dan akan terus berjuang menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020,” katanya.

Berucap di Majlis Rumah Terbuka Malaysia Deepavali di sini malam ini, Najib berkata konsep kesatuan dalam kepelbagaian yang diasaskan pemimpin terdahulu tidak terdapat di negara lain.

Ini menjadikan Malaysia sebuah negara yang istimewa, katanya.

Perdana Menteri berkata, rakyat Malaysia seharusnya berasa kagum dengan kejayaan kerajaan membawa negara mengecapi keamanan dan kemakmuran walaupun memiliki kepelbagaian kaum.

Najib berkata pemimpin-pemimpin negara luar melahirkan rasa kagum yang tinggi terhadap Malaysia dan menyatakan hasrat untuk belajar kaedah diamalkan negara ini.

Beliau bagaimanapun berasa hairan kerana terdapat segelintir rakyat yang memperlekehkan kejayaan yang dikecapi hasil sumbangan semua kaum.

“Saya bercakap melalui telefon dengan Perdana Menteri India yang baharu (Narendra Modi).

“Beliau berkata beliau kagum dengan kejayaan Malaysia dan ingin belajar bagaimana ingin mencapainya.

“Kalau orang luar kagum, kenapa kita rakyat Malaysia ada antara kita yang memperlekehkan kejayaan ini,” katanya.

Turut hadir bersama lebih 10,000 pengunjung ke majlis itu ialah Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob, isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron, serta Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Dalam pada itu, Najib berkata kerajaan akan terus membantu masyarakat India untuk maju ke hadapan seiring dengan kaum lain.

Beliau berkata pelbagai usaha telah dilakukan bagi pembangunan kaum India antaranya melalui peruntukan Bajet 2015 seperti pinjaman Tekun berjumlah RM50 juta serta RM50 juta lagi untuk penyelenggaraan dan baik pulih Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil.

“Inilah inisiatif kerajaan dalam memperkukuhkan semangat ‘nambikei’ atau kepercayaan dalam sama-sama memajukan Malaysia,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.