Pereka fesyen Hanya Mandi Sekali Seminggu Untuk Kekal Muda

PARIS – Pereka fesyen terkenal, Vivienne Westwood, mendedahkan kepada umum rahsia awet mudanya, cuma mandi sekali dalam seminggu.

Ratu fesyen berusia 76 tahun itu mendedahkan perkara itu selepas menyaksikan pertunjukan mengagumkan suaminya, Andreas Kronthaler di Minggu Fesyen Paris.

Ditanya wartawan bagaimana beliau mampu kelihatan begitu muda, Westwood tersenyum dan menjawab: “Jangan terlalu kerap mandi.

Suaminya, 25 tahun lebih muda, yang digambarkan Westwood sebagai ‘pereka terulung dunia, berjenaka: “Dia cuma mandi sekali seminggu. Disebabkan itu, dia kelihatan cukup berseri-seri. Saya cuma mandi sekali sebulan.”

Westwood, aktivis alam sekitar dan cuma memakan sayur-sayuran, sebelum ini berkata beliau cuma membersihkan apa yang perlu dan tergesa-gesa keluar pada waktu pagi.

“Saya selalu tidak sempat mandi selepas Andreas,” katanya.

Kronthaler, yang dikatakan mengilhamkan fesyen dipakai pelawak Sacha Baron Cohen dalam filem ‘Bruni’ pada 2009, mencapai kemuncak reputasi dengan pertunjukan di Paris yang menampilkan 68 rekaan dan 12 ukiran manusia yang dibalut dengan selimut. – AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.