FA Penang (FAP) – Kisah UBAH, Kecekapan dan Penyingkiran

Kerajaan DAP Pulau Pinang berkata mereka mentadbir kerajaan mereka menggunakan CAT – atau Kompetensi, Akauntabiliti dan Ketelusan.

Pada 1 Disember 2016 sebelum permulaan musim Liga Super Malaysia, Tokong Pulau Pinang melantik DAP YB Zairil Khir Johari sebagai pengurus pasukan bola sepak FA Penang atas dasar beliau tidak mempunyai pengalaman dalam bola sepak.

Peminat bola sepak Pulau Pinang banyak mengkritik tindakan itu. Tidak ada ketelusan atau penjelasan langsung mengenai asas beliau dilantik sebagai pengurus pasukan bola sepak.

Selepas rekod cemerlang kalah 3 perlawanan berturut-turut tanpa menjaringkan gol, Zairil kemudiannya sebaliknya diberikan ganjaran dengan dinaikkan pangkat menjadi presiden FA Penang oleh Tokong.

Peminat bola sepak Pulau Pinang banyak mengkritik tindakan itu. Tidak ada ketelusan atau penjelasan mengenai asas beliau dilantik sebagai Presiden.

Dua perlawanan sebelum akhir musim ini, pada 20 September 2017 FA Penang secara rasmi mengesahkan mereka telah disingkirkan selepas tewas 2-0 di tempat sendiri kepada T-Team – meletakkan mereka dikedudukan sebagai pasukan tercorot dari 22 pasukan.

FAP kemudiannya terus kalah dalam perlawanan seterusnya dengan Perak dan kini akan berdepan Selangor dalam perlawanan terakhir mereka – kedua-dua perlawanan sudah tidak bermakna lagi.

Tokong dan Zairil berjaya ubah bola sepak Pulau Pinang untuk bermain di bola sepak peringkat kedua.

Daripada 21 perlawanan, FAP hanya memenangi 3 perlawanan – dan tidak mencapai 45 gol atau purata lebih daripada dua gol setiap perlawanan.

Malah, musim FAP sangat teruk sehinggakan walaupun jika anda memberi mereka 4 perlawanan tambahan, secara matematiknya ia masih mustahil bagi mereka untuk mengelakkan penyingkiran.

Jadi, mari kita lihat jika Tokong akan berpegang kepada bahagian “akauntabiliti” CAT dan memecat Zairil.

Ini adalah kisah sebenar Ubah dan kompetensi.

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 2 Oktober 2017

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.