Lelaki Kedua Terkaya Dunia Beli Cepsa Tower

Lelaki terkaya Eropah yang juga pengasas kumpulan fesyen global dan Inditex, pemilik Zara, Amancio Ortega, telah membeli bangunan pencakar langit terkenal di Madrid, Cepsa Tower pada harga AS$551 juta.

 

 

Pembelian itu menandakan satu lagi langkah strategi jutawan terkenal itu membina empayar hartanah melalui Pontegadea Inmobiliaria, salah satu syarikat hartanah terbesar di Sepanyol dan syarikat induk, Pontegadea Inversiones, lapor Reuters.

 

 

Menurut sumber yang ditemui mdia itu berkata, Pontegadea Inmobiliaria telah membeli menara dari hartawan Abu Dhabi, Khadem al-Qubaisi, yang membiayai pinjaman pada saat akhir daripada bank Sepanyol, Bankia.

 

 

Pontegadea Inmobiliaria enggan mengulas mengenai pembelian menara dikenali sebagai Cepsa Tower selepas syarikat penapis minyak Cepsa memajaknya ia bersama-sama dengan tiga yang lain menguasai daerah utara Madrid.

 

 

Ortega telah membeli hartanah di Mayfair London dan Oxford Street, bersama-sama dengan ciri-ciri lain di kawasan utama di New York, Madrid dan Seoul.

 

 

Beliau menyewakan banyak ruang kepada Inditex seperti Zara, tetapi juga kepada pesaing seperti H & M.

 

 

Ortega, yang menginyak usia 80 tahun adalah individu kedua terkaya di dunia dengan kekayaan berjumlah AS 72.7 bilion, menurut majalah Forbes pada bulan Julai lalu, di belakang pengasas Microsoft Corp, Bill Gates.

 

 

Pontegadea Inmobiliaria memiliki tempahan aset bernilai 6.06 bilion euro pada akhir tahun 2015, meningkat 8.3 peratus daripada tahun sebelumnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.