Kes Pokok Ganja: Polis Tahan Guru, Tiga Yang Lain

Sungai Buloh – Polis Selangor memberkas seorang guru dan tiga rakannya kerana disyaki menanam 31 pohon pokok ganja di belakang sebuah rumah di Kampung Melayu Selasa lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) negeri ACP Md Tahir Kasim berkata keempat-empat lelaki berusia lingkungan 34 dan 45 tahun itu ditahan kira-kira 3.30 petang dalam keadaan khayal di rumah berkenaan.

“Serbuan dibuat selepas kami menerima maklumat orang awam mengenai kegiatan suspek yang menanam pokok mencurigakan di dalam pasu dan beg plastik di bahagian belakang rumah terbabit.

“Ketika ditahan kesemua suspek sedang khayal menghisap ganja di dalam rumah itu,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata setelah mengeledah rumah itu, polis menemui 622 gram daun dan biji ganja serta beberapa alatan untuk menghisap ganja.

Polis juga merampas 292 gram ganja mampat yang disembunyikan di dalam sebuah kereta di kediaman itu.

“Hasil semakan lanjut mendapati seorang daripada empat suspek itu mempunyai rekod jenayah lampau membabitkan dadah dan jenayah,” katanya.

Beliau berkata siasatan awal turut menunjukkan pokok ganja yang dirampas itu dianggarkan berusia antara tujuh dan lapan bulan.

Semua suspek kini direman tujuh hari sehingga Selasa depan untuk disiasat mengikut Seksyen 6B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan 39B ADB 1952 yang membawa hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Sementara itu dalam kes berasingan, dua lelaki berumur 50 dan 57 tahun ditahan di sebuah pusat beli belah di Sunway, Petaling Jaya, Selasa lepas dan sebanyak 2.24 kilogram dadah heroin dirampas.

Md Tahir berkata kedua-dua suspek itu diberkas pada 10.30 malam di kawasan terbabit sebelum melakukan urusan jual-beli dadah.

“Mereka dipercayai mahu menyerahkan dadah berkenaan kepada pelanggan dan heroin yang bernilai RM47,000 itu disorokkan di dalam beg sandang yang digalas seorang daripada suspek terbabit,” katanya.

Kedua-dua suspek itu direman enam hari sehingga Isnin depan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 39B ADB 1952 yang boleh dikenakan hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.