SPRM: Tambang Pulang Mengundi Adalah Rasuah

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki mengesahkan bahawa pemberian elaun perjalanan kepada pengundi untuk pulang menunaikan tanggungjawab mereka adalah suatu kesalahan rasuah.

“Sebagai contoh, jika seorang pengundi ditawarkan elaun untuk perjalanan pulang dan mengundi, atau dibayar RM50 supaya dia mengundi calon tertentu,” katanya memberitahu Sin Chew Daily dalam satu wawancara.

Pilihan raya terdahulu sering-kali menyaksikan pembangkang mengaturkan perjalanan untuk pengundi di luar kawasan pulang untuk mengundi. Ini sebagai satu cara untuk meningkatkan jumlah pengundi.

Pengundi luar kawasan yang lebih tinggi sering dianggap memberi faedah kepada pembangkang.

Menurut laporan dalam The Star, Azam berkata, pemberian sebarang bentuk dorongan kepada pengundi, sama ada wang atau hadiah, dianggap sebagai rasuah mengikut undang-undang.

Laporan itu menambah, “Jika ahli politik menawarkan bantuan seperti beras atau sumbangan kepada rakyat miskin, ini bukan rasuah” kata timbalan ketua pesuruhjaya itu.

Walau bagaimanapun, Azam berkata janji pilihan raya tidak dianggap sebagai rasuah kerana ia sebahagian daripada kempen untuk menarik pengundi.

 

“Sepanjang tempoh kempen, parti politik biasanya akan menabur segala janji, seperti membina lebih banyak rumah,” lapor The Star yang memetiknya.

Azam berkata apabila tarikh pilihan raya umum ditetapkan, SPRM akan menubuhkan sebuah pasukan yang terdiri daripada anggotanya dan polis untuk memantau aktiviti rasuah pilihan raya.-Malaysiakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.