Kes Bunuh Polis, Rakaman CCTV Dekat Balai Diteliti

Polis sedang meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dari premis berhampiran balai polis Pinggiran USJ di Selangor, lokasi seorang anggota polis yang ditetak dan ditembak ketika sedang bertugas Khamis lepas.

Ketua Polis Selangor Datuk Mazlan Mansor berkata, pihaknya yakin akan menemui beberapa petunjuk baharu melalui rakaman CCTV itu untuk membantu siasatan.

“Bagaimanapun maklumat dan dapatan rakaman tidak akan didedahkan kerana ia masih pada peringkat awal dan tidak mahu mengganggu siasatan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis korban sempena sambutan Aidiladha di Shah Alam hari ini.

Beliau berharap masyarakat tidak membuat sebarang spekulasi mengenai kes itu dan memberikan ruang kepada pihak polis untuk menyiasat.

“Saya juga menafikan pistol mangsa telah dijumpai. Jika telah dijumpai, saya sendiri akan keluarkan kenyataan. Saya juga beri jaminan dalam kes ini apa saja yang menimbulkan keraguan dan mewajarkan kami melakukan tangkapan, kami akan buat,” katanya.

 

Khamis lepas, Lans Koperal Valentino Mesa yang bertugas sendirian di Balai Polis Pinggiran USJ ditemukan mati dengan kesan tetakan pada kepala serta tembakan jarak dekat oleh anggota Unit Kereta Peronda (MPV) yang pulang sebaik selesai membuat rondaan.

Susulan itu, seorang pekerja kilang lelaki berusia 34 tahun dipanggil untuk memberi keterangan pada malam selepas kejadian, sebelum ditahan semalam dan direman tujuh hari bagi membantu siasatan.-Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.