Jemaah Tetap Habiskan Solat Walaupun Kepingan Siling Masjid Jatuh

SEREMBAN — Beberapa kepingan siling masjid Az-Zahra di Bandar Springhill, Port Dickson dilaporkan runtuh awal pagi ini, namun tiada sebarang kecederaan direkodkan.

Penguasa kanan II bomba dan penyelamat Port Dickson Abd Rahim Atan berkata kejadian disedari jemaah masjid itu sebaik selesai solat subuh.

“Kami menerima panggilan kecemasan pada 8.54 pagi dan mengejarkan enam anggota ke lokasi  kejadian. Sejurus sampai, dari luar masjid kami mendapati kubahnya telah condong ke kiri manakala separuh daripada genting masjid terjungkit.

“Di ruangan solat pula, kami mendapati beberapa keping siling masjid telah runtuh.

“Jadi tindakan segera yang diambil adalah memaklumkan kepada pengerusi masjid  bahawa ruangan solat itu tidak selamat untuk digunakan jemaah buat sementara waktu kerana kami bimbang kubah masjid tersebut runtuh,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata kes itu, bagaimanapun diserahkan kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi menyiasat punca kejadian.

Anggota jawatankuasa masjid berkenaan Khairi Salleh berkata kejadian itu berlaku ketika jemaah menunaikan solat subuh pada rakaat pertama.

“Ketika itu saya terdengar bunyi yang sangat kuat di belakang kami seperti bunyi mercun. Kami bagaimanapun terus menghabiskan solat dan kemudiannya melihat beberapa kepingan siling masjid telah runtuh.

Pihak JKR telah menghantar jurutera terlibat untuk memeriksa keadaan dan hasilnya mendapati  kubah masjid itu telah condong satu setengah kaki ke kiri bangunan.

“Beliau menasihati supaya ruangan solat itu tidak digunakan untuk sementara sebelum ia diperbaiki,” katanya.  — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.