AS Terbangkan Pesawat Pengebom, Tempur Kepada Korea Utara

SEOUL, Korea Selatan  – Amerika Syarikat penerbangkan beberapa pesawat tempur yang paling terkini dalam latihan pengeboman dengan sekutunya Korea Selatan, satu amaran jelas setelah Korea Utara melancarkan peluru berpandu balistik jarak pertengahan yang dirancang untuk membawa bom nuklear melepasi Jepun pada awal minggu ini , kata tentera Amerika Syarikat dan Korea Selatan.

Menurut AP, pihak Korea Utara benci terhadap pertunjukkan tentera A.S. di jarak dekat dan kemungkinan akan bertindak balas dengan kemarahan, lapor RTM.

Dua pengebom supersonik B-1B dan empat jet tempur penyerang F-35B menyertai empat jet pejuang F-15 Korea Selatan dalam latihan hidup di sebuah medan tentera di timur Korea Selatan yang membuat penyerangan simulasi terhadap “kemudahan teras” Korea Utara, menurut Komando Pasifik Amerika Syarikat dan Kementerian Pertahanan Korea Selatan.

B-1B diterbangkan dari Pangkalan Udara Andersen di Guam sementara F-35Bs berasal dari pangkalan A.S. di Iwakuni, Jepun.

Korea Utara, yang mendakwa Washington telah lama mengancamnya dengan menonjolkan senjata nuklearnya, menggambarkan pesawat jarak jauh B-1B sebagai “pengebom strategik nuklear” walaupun Amerika Syarikat tidak lagi membekalkan pesawat itu dengan senjata nuklear.

Beberapa jam selepas pengumuman oleh Washington dan Seoul, pejabat berita Korea Utara rasmi Korea Utara mengeluarkan kenyataan singkat yang menyebut latihan itu sebagai “tindakan kecuh¨ dari orang-orang yang terkejut” oleh pelancaran peluru berpandu Korea Utara baru-baru ini.

Pertunjukkan ini  membuka risiko bahawa perkara di Semenanjung Korea akan menjadi lebih buruk kerana masing-masing  berusaha untuk menunjukkan kekuatannya dan tidak berganjak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.