Pemilihan PKR Dilanda Pelbagai Masalah

KUALA LUMPUR 1 Mei – Insiden bekalan elektrik terputus, manipulasi undi dan masalah teknikal mencemari pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang bermula Sabtu lalu.

Keputusan pemilihan PKR Cabang Batang Sadong, Sarawak terpaksa dibatalkan berikutan timbul dakwaan berlaku kegiatan memanipulasi undi semasa bekalan elektrik terputus di tempat mengundi.

Dakwaan itu ditimbulkan oleh seorang pemimpin PKR, Badrul Hisham Shaharin dan lebih menghairankan, insiden serupa dilaporkan pernah berlaku di cabang sama pada pemilihan PKR empat tahun lalu.

Badrul Hisham turut mendakwa kumpulan penyokong Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali terbabit dalam kegiatan memanipulasi undi itu.

Kekecohan turut dilaporkan berlaku pada pemilihan PKR Cabang Kemaman, Terengganu yang menyaksikan pertembungan sengit antara penyandang ketua cabang berkenaan, Rafizi Ramli dan pencabarnya, Mohd. Ramlee Hamzah.

Sementara itu, pemilihan PKR Cabang Bukit Katil, Melaka terpaksa ditangguhkan kerana jumlah calon yang bertanding tidak mencukupi.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR, Datuk Johari Abdul mengesahkan, masalah teknikal memaksa pemilihan di tujuh cabang PKR termasuk Kemaman dan Bukit Katil ditangguhkan ke 10 Mei ini.

Lima lagi cabang PKR yang akan mengadakan pemilihan semula pada 10 Mei adalah Setiu, Kuala Nerus dan Dungun di Terengganu serta Paya Besar dan Jerantut di Pahang.

Pemilihan pada 26 dan 27 April lalu melibatkan enam negeri iaitu Sarawak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Melaka.

Setakat Ahad lalu, Azmin beroleh 5,111 undi mengatasi Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail (2,322 undi) dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (2,228 undi) dalam persaingan merebut jawatan Timbalan Presiden Parti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.