Nafsu Makan Tinggi Punca 2 Bayi Menderita Gemuk

Colombia – Akibat nafsu makan yang melampau, dua bayi di negara ini terpaksa menjalani rawatan khas bagi menyelamatkan badan mereka, yang kini membesar bagai dipam.

Santiago Mendoza dan Isabela Caicedo Bayi baru berusia 10 bulan namun pembesaran mereka amat membimbangkan.

Gabungan berat kedua-duanya adalah 41.3 kilogram.

Mereka kini dirawat oleh pakar penurunan berat badan iaitu Yayasan Chubby Hearts. Yayasan itu memberikan rawatan berkenaan kepada Santiago sejak awal tahun ini selepas ibunya mengadu tidak dapat menghentikan tabiat makan melampau oleh anaknya itu.

Ketika berusia lapan bulan, berat Santiago dilaporkan mencecah 19 kilogram, iaitu sama dengan berat kanak-kanak yang berusia enam tahun.

Ibu Santiago dilaporkan sering memberikan makanan kepada anaknya itu setiap kali dia menangis.

Keadaan ini menyebabkan Santiago beberapa kali mengalami komplikasi dan terpaksa dimasukkan ke hospital.

Selepas menyaksikan Santiago mendapat rawatan tersebut di televisyen, ibu Isabela pula turut menghubungi yayasan berkenaan bagi meminta pertolongan.

“Dalam masa beberapa bulan selepas kelahirannya, Isabela merisaukan saya, kerana dia tidak mahu tidur dan hanya mahu makan sahaja. Kami cuba mengurangkan makanannya, namun beratnya tidak berkurang,’’ kata ibu Isabela.

Sejak menjalani rawatan di situ, berat Isabela telah berkurang sebanyak 1.4 kilogram dan yayasan tersebut berharap berat bayi berkenaan akan kembali normal seperti kanak-kanak seusianya dalam masa enam hingga lapan bulan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.