Tasha Ajar Bahasa Inggeris

Sesudah 10 bulan bergelar guru di sebuah sekolah agama di Kelebang, Melaka, penyanyi Tasha Manshahar akur apabila terpaksa melupakan seketika bidang nyanyian.

Menurut Tasha, 25, yang mengajar subjek Bahasa Inggeris, dia banyak menolak tawaran menyanyi kerana perlu memberi fokus sepenuhnya kepada bidang pendidikan itu.
“Alhamdulillah saya semakin selesa mengajar, malah jadual bertambah sibuk. Masa saya kini banyak tertumpu kepada pengajaran dan pembelajaran saja. Boleh dikatakan 90 peratus dihabiskan di sekolah dan selebihnya untuk berehat. Kadang-kadang saya berasakan masih belum cukup.

“Tapi itu adalah pengorbanan yang perlu dilalui. Bukan apa, ini adalah bidang yang saya impikan sejak kecil. Jadi apabila mendapat peluang ini saya tak nak persiakan. Bukan semua orang bertuah dapat menjadi pendidik.

“Walaupun apa yang dilalui sekarang tidak seperti yang difikirkan sebelum ditempatkan mengajar, itu bukan alasan untuk saya mengelak atau mengubah prinsip diri.

“Saya perlu sabar dan melaluinya dengan tenang. Menjadi guru pada zaman kini banyak cabaran yang ditempuh. Hanya mereka yang berada di tempat seperti saya lebih mengetahui,” katanya.

Disebabkan itu, Tasha yang popular menerusi lagu Terima Kasih Cinta perlu berkorban dengan meninggalkan bidang nyanyian buat seketika.

Malah Tasha tegas dengan prinsipnya iaitu menjadikan kerjaya guru sebagai keutamaan.

“Memang ramai bertanya perkara ini, tapi saya tetap dengan pendirian diri. Saya juga tak mahu tamak yang akhirnya memakan diri dan menyusahkan banyak pihak.

“Jadi saya perlu memilih antara kerjaya guru atau nyanyian. Oleh itu, buat masa sekarang nyanyian adalah kerjaya sambilan. Lagipun, boleh dikatakan setiap hari ada saja penyanyi baru yang muncul. Saya pun sudah melalui pengalaman sebagai penyanyi. Biar orang baru pula ke depan,” ujarnya.

Berkongsi pengalamannya mengajar di sekolah itu, Tasha tidak boleh lari apabila dikenali dalam kalangan pelajar.

Malah pada hari pertama Tasha mengajar terdapat anak murid yang memanggilnya dengan Tasha Manshahar!

“Pada awalnya mereka terkejut juga sama ada betul saya yang mengajar. Lama- kelamaan mereka boleh menyesuaikan diri dan memanggil saya ‘teacher’.

“Begitu juga dengan peminat sekiranya terjumpa di luar, mereka mulai memanggil saya dengan gelaran itu. Saya okey saja sebab itu memang pekerjaan saya sekarang,” jelasnya.

Nafi imej purdah

Berkongsi mengenai penampilannya kini yang dikatakan berpurdah, Tasha menafikan perkara itu sebaliknya dia sekadar membuat ulasan produk di Instagram.

“Ingin dijelaskan saya belum berpurdah. Apa yang dilihat di laman Instagram itu sekadar membantu peniaga menjual produk itu. Saya masih dengan imej biasa seperti yang dikenali.

“Namun setiap masa saya selalu belajar untuk mempertingkatkan diri terutama dari segi penampilan. Sebagai contoh, mengenakan tudung yang labuh bagi menutup bahagian yang sepatutnya,” katanya.

Bagaimanapun, Tasha akui tidak mustahil suatu hari nanti dia muncul dengan imej berpurdah.

Mengenai kerjaya seninya pula, Tasha beruntung kerana dibantu syarikat rakaman FMC Music bagi menjalankan aktiviti mempromosikan single barunya berjudul Bukan Aku.

Lagu ciptaan sepenuhnya oleh Tasha itu dilancarkan empat bulan lalu.

“Buat masa sekarang FMC Music yang membantu mempromosikan lagu saya. Macam tahun lalu saya sempat mengikuti siri jelajah FMC dengan semua artis naungan syarikat itu. Sekurang-kurangnya saya masih berpeluang berjumpa dengan peminat,” katanya.-Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.