GST: Danny Nyaris Jadi Mangsa Ditipu Peniaga

PETALING JAYA – Pelakon dan penyanyi Danny (X-Factor) terkilan apabila ada peniaga cuba mengambil kesempatan dengan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) sejak 1 April lalu dengan mengenakan bayaran tidak munasabah.

 

Danny atau nama sebenarnya Mohd Kardanie Anwa, 35, berkata, dia nyaris menjadi mangsa penipuan ketika membeli sehelai tuala pelbagai guna apabila peniaga sebuah kedai runcit gagal memberikan resit dan nombor pendaftaran cukai tersebut sedangkan barangan berkenaan dikenakan caj.

 

“Saya bukannya menentang pelaksanaan GST tetapi peniaga juga harus telus dan bukannya cuba menipu pembeli dengan mengenakan cukai tersebut wahal mereka masih belum mendaftarkan perniagaan mereka kepada pihak Kastam.

 

“Apabila saya minta resit, peniaga berkenaan memberi pelbagai alasan yang nyata dia cuba menipu pelanggan dan tindakannya itu sudah salah dari segi undang-undang,” katanya kepada mStar Online ketika dihubungi pada Selasa.

 

Danny mengulas mengenai status Facebook miliknya yang tidak berpuas hati dengan seorang peniaga apabila cuba menipunya ketika membuat pembelian pada hari pertama pelaksanaan GST di seluruh negara pada Rabu.

 

Luahan Danny mengenai kejadian dia hampir ditipu peniaga.

 

Dalam pada itu, Danny berkata, dia bukan sengaja mahu memperbesar-besarkan hal tersebut sebaliknya ingin menyuarakan secara terbuka agar pengguna lain lebih berhati-hati dengan peniaga yang tidak bertanggungjawab.

 

Bagaimanapun kata Danny, dia tidak berhasrat untuk memanjangkan perkara itu kepada pihak berkuasa dan berharap agar peniaga berkenaan tidak mengulangi taktik sama untuk memperdaya pembeli.

 

“Dalam peringkat awal pelaksanaan GST pasti akan timbul pelbagai masalah dan kekeliruan dan contoh paling dekat apa yang terjadi kepada saya.

 

“Sebab itu saya suarakan di Facebook agar tiada orang lain akan terkena seperti saya,” ujarnya.

 

Sementara itu, bercakap mengenai perkembangan terbaharunya, Danny berkata, dia baharu sahaja membuka sebuah restoran iaitu Kafe Tamada di Kolam Memancing Taman U, Seri Kembangan dekat sini sejak dua bulan lalu.

 

Kata Danny, kafenya itu menyediakan pelbagai jenis juadah untuk pengunjung yang datang memancing di kawasan tersebut dan memberitahu sambutan diterimanya sangat baik.

 

“Alhamdulillah sudah dua bulan saya buka kafe berkenaan dan respons daripada pelanggan juga cukup baik terutamanya pengunjung pusat memancing itu,” katanya. – Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.